U trendu

Đurić vlasnik, a oterao Veterinarski zavod u stečaj

Iako je Vrhovni sud u dva navrata osporio Draganu Đuriću kupovinu „Veterinarskog zavoda Zemun“, Agencija za privatizaciju i treći put mu je dodelila tu firmu, koji je on doveo do bankrota, piše današnja „Politika“.

Nije poznato, navodi taj list, šta će se dogoditi sa „Veterinarskim zavodom“, odnosno da li će to dugogodišnje uspešno preduzeće trajno zatvoriti svoja vrata ili će u narednim mesecima doći do reorganizacije sada već akcionarskog društva.

Jedino je sigurno da je 30. avgusta Veterinarski zavod, koji je osnovan pre 78 godina, a privatizovan pre 11 godina, gurnut u stečaj, što je praktično učinio njegov vlasnik Dragan Đurić, ocenjuje „Politika“.

Podseća i da je Đurić, koji je i doskorašnji čelnik FK Partizan, još 2005. godine kao prvi čovek Konzorcijuma „Zekstra-Bakom“ postao vlasnik 70 odsto društvenog kapitala i ove firme.

„Sudbina oko 90 radnika, ali i kuće koja se bavila proizvodnjom hrane za životinje, veterinarskih lekova i vakcina, od sada je u rukama poverilaca, a ceo plan daljeg “poslovanja“ i upravljanja preduzećem na sebe je preuzeo stečajni upravnik Dragan Peković“, navodi Politika.

Slučaj zavoda mu je, kako tvrdi, dodelio sud.

Stečaj je otvoren 30. avgusta, a da li će u toku stečajnog postupka biti donet plan reogranizacije zavoda ili će biti proglašen bankrot, za sada je rano govoriti, rekao je Perković za Politiku dodajući da o tome tek treba da odlučuju svi poverioci koji puno i potražuju, a ne stečajni upravnik, zaposleni ili sud.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je pre dve godine optužnicu protiv Đurića, tada predstavnika UO „Veterinarskog zavoda“ i još šestoro okrivljenih. Razlog je ugovaranje i prodaje privrednim društvima regresiranih i neregresiranih mineralnih đubriva, čime je oštećena pančevačka Azotara. Tužilastvo je preciziralo da je u budžetu pričinjena šteta od 55 miliona dinara prodajom đubriva „Veterinarskom zavodu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.