U trendu

Dženeral Motors plaća milijardu i po dolara zbog smrtonosnih kontakt-brava

Američki proizvođač automobila Dženeral Motors (GM) platiće 575 miliona dolara za poravnanje po stotinama građanskih tužbi protiv te kompanije zbog mnogobrojnih pogibija i povreda izazvanih neispravnim kontakt-bravama automobila, a još 900 miliona će platiti državi.

Kompanija je u četvrtak objavila da je postigla dogovor s jednim teksaškim pravnim zastupnikom o poravnanju u 1.385 parnica zbog pogibija i povreda izazvanih otkazivanjem kontakt-brava.

Kontak-brave su se isključivale od vibracija tokom vožnje, te su vozači, uz prestanak rada motora, ostajali bez servo-uređaja za upravljanje i kočenje što je izazvalo niz nesreća.

Novac će biti dat i za poravnanje po kolektivnoj tužbi akcionara iz 2014. zbog pada vrednosti akcija krivicom GM koji je godinama prikrivao problem s jefitnim konkat-bravama u nizu modela. 

Takođe danas, javno tužilaštvo SAD je postiglo sporazum sa GM o poravnanju s državom po osnovu krivičnog procesa zbog defektnih kontakt-brava. Tako će, pored 575 miliona tužiteljima, GM državi platiti 900 miliona dolara kazne da bi se obustavilo gonjenje zbog prevare kupaca automobila s fabričkom greškom.

Uz to, GM je 2014. godine pregledao zaostala pitanja bezbednosti i pozvao na 84 vanredne popravke više od 30 miliona vozila, uključujući 27 miliona u SAD. Ove godine GM je izdao još 33 poziva na vanredne popravke 2,6 miliona automobila i kamiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.