U trendu

EBRD i dalje pomaže preduzeća u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je danas mala i srednja preduzeća u Srbiji da iskoriste savetodavnu pomoć koju im obezbedjuje ta banka da se razviju i postanu konkurentnija.
Program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji finansira Evropska unija, a EBRD ga sprovodi od 2013. godine. Do sada je u programu učestvovalo više od 240 preduzaća kojima su domaći i inostrani konsultanti pružali razne vrste pomoći.

Za plaćanje konsultanata EBRD je, zajedno sa donatorima, do sada obezbedila 15,5 miliona evra.

Za program mogu da se prijave preduzaća u Srbiji čiji je promet do 50 miliona evra i imovina do 43 miliona evra. Da bi se kvalifikovala za program firma mora da finansira od 12 do 75 odsto troškova konsultantskih usluga.

Direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg je u razgovoru sa novinarima kazao da je ta banka zadovoljna rezultatima programa podrške malom biznisu u Srbiji i da su neka od preduzeća koja su dobila stručnu pomoć sada regionalni i globalni lideri.

On je podsetio da je EBRD od 2001. godine u Srbiji podržala više od 750 preduzeća, što je doprinelo razvoju privatnog sektora.

EBRD će, kako je kazao Berg, nastaviti da podstiče preduzetništvo u Srbiji i pomaže preduzećima da unaprede poslovanje, kako bi što lakše ispunila evropske standarde u postupku pridruživanja zemlje EU.

„Medju preduzećima koja su dobila savetodavnu pomoć EBRD njih 77 odsto je povećalo obrt u proseku za 23 odsto, a više od polovine je povećalo broj zaposlenih, prosečno za 14 odsto“, kazala je menadžer projekta EBRD Saveti za mala i srednja preduzeća Bojana Vukosavljević.

Ona je objasnila da EBRD ne pomaže preduzeće koja imaju finansijske teškoće u poslovanju već ona koja imaju potencijal da se razvijaju.

Pomoćnica ministra privrede Srbije Katarina Obradović Jovanović je kazala da EBRD u sprovodjenju programa podrške malim i srednjim preduzećima saradjuje sa Ministarstvom privrede koje je pripremilo veliki broj podsticajnih mera za preduzetnike i 2016. proglasilo Godinom preduzetništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar