U trendu

Efektiva organizuje peticiju protiv bankarskog monopola

Udruženje bankarskih kijenata Efektiva saopštilo je da danas i sutra prikuplja potpise za peticiju protiv bankarskog monopola, kako bi predlog Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre bio uvršten u dnevni red sednice Skupštine Srbije.

Prelagači tog zakona su Efektiva i Pokret za preokret koji je osnovao nezavisni poslanik u Skupštini Srbije Janko Veselinović.

Prikupljanje potpisa biće u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Zaječaru, Temerinu, Pančevu i Somboru.

Efektiva je istakla da su mnoge zemlje u okruženju već donele zakone za konverziju kredita u francima u evre, po kursu na dan isplate kredita, čime su, kako je navedeno, „dovele banke do toga da posluju sa profitom, a ne sa ekstraprofitom kao do sada“.

To udruženje je procenilo da banke neće imati nikakve gubitke zbog konverzije kredita, a da će se usvajanjem zakona sprečiti da budu oduzeti stanovi korisnicima kredita u francima koji ne mogu da izmiruju rate.

Najavljeno je da će Janko Veselinović pored zakona o konverziji kredita u francima predložiti i izmene i dopune Zakona o korisnicima finansijskih usluga, kojima će biti zaštićeni svi građani koji imaju račun u bilo kojoj banci i koriste bankarske usluge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar