U trendu

Efektiva predala premijeru ugovor o stambenom kreditu

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva predalo je danas premijeru Srbije Aleksandru Vučiću simboličan ugovor o stambenom kreditu u švajcarskim francima u znak protesta jer Vlada Srbije ne rešava probleme gradjana koji imaju stambene kredite u toj valuti.

„U državama u regionu se primenjuje rešenje da se krediti u francima konvertuju u evro kredite po paritetu koji je važio na dan uzimanja kredita, a od državnih organa u Srbiji dobili smo odgovor da ti krediti nisu neotplativi, da nisu neustavni i nezakoniti i da država tu nema šta da uradi“, rekao je novinarima ispred Vlade Srbije predsednik Udruženja bankarskih klijenata Dejan Gavrilović.

On je kazao da je premijeru predat ugovor o kreditu „kako bi on rešio svoje stambeno pitanje“, a kao  žiranti su navedeni guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

„Ako premijer potpiše ovaj ugovor mi ćemo mu pokloniti jednu biljku čuvarkuću da ga čuva od nedaća koje su zadesile korisnike ovih kredita“, rekao je Gavrilović.

Članovi Efektive šest meseci protestuju ispred Vlade Srbije jer imaju teškoće u otplati kredita u francima, nakon što je naglo povećana vrednost te valute u odnosu na evro.

Narodna banka Srbije je bankama preporučila nekoliko modela kako da tim klijentima olakšaju otplatu kredita, a banke uglavnom predlažu zamenu kredita u evro, ali ne po paritetu koji je važio na dan uzimanja kredita, kao i duži rok otplate pozajmice.

U Srbiji ima oko 20.000 gradjana koji su uzeli stambeni kredit u francima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.