U trendu

Efikasnji rad i bolji kvalitet usluga na lokalu

Primena Zakona o javnim preduzećima na lokalnom nivou dovešće do efikasnijeg rada i poboljšanja kvaliteta usluga, ocenjeno je danas na skupu koji je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Na skupu „Zakon o javnim preduzećima – primena na lokalnom nivou“ ukazano je i na neophodnost svih javnih preduzeća da usklade osnivačka akta sa zakonom kao i da usvoje strateške planove razvoja.

„Najviše nas interesuju usluge koje gradjani i privreda dobijaju od javnih komunalnih preduzeća kao i njihov kvalitet i obim, a naravno i cena“, rekao je generalni sekretar SKGO Djordje Staničić.

On je podsetio i da su cene usluga javnih preduzeća često bile dampingovane i da su predstavljale socijalnu kategoriju a da se razlika nadoknadjivala najčeše iz budžeta.

Staničić smatra i da je zakon dobar i da će kroz primenu u praksi značajno doprineti unapredjenju kompletnog sistema javih preduzeća.

Izvršni direktor Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća Lazar Krnjeta ukazao je da novi zakon naglašava odgovornost u delu obaveznosti donošenja strateških planova koji su potreba javnim preduzećima u poslovanju.

Zamenik direktora JKP Beograd put Dušan Petrović je naglasio značaj depolitizacije i profesionalizacije menadžmenta u javnim preduzećima.

„Profesionalizacija menadžmenta podrazumeva da odgovorne funkcije obavljaju ljudi sa iskustvom koji su dokazani u poslu dok depolitizacija znači pda se iz javnog preduzeća eliminiše politika kroz uslov da direktori i članovi nadzornog odbora ne mogu biti članovi političke partije“, rekao je on.

Pomoćnik ministra privrede za kontrolu i nadzor nad radom javnih preduzeća Dubravka Drakulić rekla je da će to ministarstvo pomoći lokalnim msamoupravama u sprovodjenju zakona o javnim preduzećima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar