U trendu

Egipat traži pomoć od MMF-a?

Egipat je zatražio od Međunarodnog monetarnog fonda finansijsku podršku u nastojanju da ojača svoju ekonomiju, saopštila je ta međunarodna finansijska institucija.

Fond planira da pošalje tim stručnjaka u Egipat krajem ovog meseca, koji će proceniti stanje u toj zemlji i početi konsultacije, navodi se u saopštenju, koje prenosi agencija AFP.

Prema nekim medijima, Egipat traži zajam od 7,0 milijardi dolara.

„Egipatske vlasti su zatražile od MMF-a da pruži finansijsku podršku njihovom ekonomskom programu“, naveo je u saopštenju Masud Ahmed, direktor Odseka MMF-a za Bliski istok i centralnu Aziju.

„Pozdravljamo ovaj zahtjev i radujemo se razgovorima o merama koje mogu da pomognu Egiptu da reši ekonomske izazove. Naš cilj je da pomognemo Egiptu da povrati ekonomsku stabilnost i da podržimo snažan, održiv rast, uz otvaranje novih radnih mesta“.

Egipat je krajem 2012. godine, pod bivšim predsednikom Mohamedom Morsijem, postigao okvirni dogovor o pozajmici vrednoj 4,8 dolara od MMF-a kako bi podržao oslabljenje državne finansije nakon revolucije koja je Morsija dovela na vlast.

Međutim, pregovori su se izjalovili delom zbog otpora prema reformama i političke nestabilnosti u Egiptu, koja je na kraju dovela do vojnog svrgavanja Morsija sa vlasti u julu 2013. godine.

Naredna vlada predsednika Abdela Fataha al-Sisija obratila se bogatim zemljama Persijskog zaliva za pomoć u milijardama dolara za stabilizaciju prilika u zemlji. Kairo se i dalje bori sa problemima, a centralna banka je devalvirala egipatsku funtu za gotovo 15 odsto u martu ove godine, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.