U trendu

EK: I dalje smo u konsultacijama o Železari

Evropska komisija i srpske vlasti i dalje su u konsultacijama o prodaji Železare, a glavna tema je državna pomoć, izjavio je danas šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.

„Evropska komisija i srpske vlasti još su u konsultacijama, u dijalogu, da se vidi da li će ta prodaja biti u skladu sa zahtevima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a posebno sa zahtevima protokola 5, odnosno sa odredbama o državnoj pomoći u sektoru čelika“ rekao je Janmat novinarima na brifingu o prognozi rasta za Srbiju koji je ove sedmice objavila Evropska komisija.

Janmat je naveo i da Evropska komisija pozdravlja moguću prodaju smederevske Železare jer će ona garantovati i zaposlenost.

Na pitanje da li je prodaja Železare kineskoj kompaniji Hestil uračunata u procenu privrednog rasta Srbije, Janmat je rekao da nije i da se prognozirani rast oslanja na ulaganja u većem broju sektora, poput poljoprivrede, informacionih i komunikacionih tehnologija, a u zavisnosti od okolnosti i automobilskog sektora.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Železara dodatno pogura privredni rast, on je rekao da je i to moguće, ali da treba videti kakav će biti ishod konsultacija o Železari. Ugovor o prodaji Železare potpisan je 18. aprila.

Evropska komisija je u prolećnoj prognozi podigla procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu na dva odsto, u odnosu na 1,6 odsto koliko je prognozirala u izveštaju u januaru, dok je za narednu godinu očekivani privredni rast 2,5 odsto, što je u skladu sa prethodnom prognozom.

Kako je naveo Janmat, povećanje prognoze zasnovano je na povećanom izvozu zahvaljujući oporavku trgovinskih partnera Srbije u EU i regionima CEFTA i povećanoj produktivnosti koja je delimično posledica reformi radnih propisa, zakona o izgradnji i inspekcijama, a na očekivanje rasta uticala su i povećana ulaganja, i domaćih i stranih investitora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.