U trendu

Elektromreža Srbije od danas Akcionarsko društvo

Javno preduzeće (JP) Elektromreža Srbije (EMS) saopštilo je da od danas posluje kao akcionarsko društvo (AD) u potpunosti u vlasništvu Srbije, bez mogućnosti kupovine akcija od strane pravnih ili fizičkih lica.

Kako se navodi, EMS je un utorak zvanično, registracijom u Agenciji za privredne register, promenilo pravnu formu i postala nejavno akcionarsko društvo.

Novo ime kompanije je EMS AD Beograd, a ostali podaci, matični broj i PIB su ostali nepromenjeni.

Generalni direktor EMS AD Beograd Nikola Petrović kazao je da preduzeće nastavlja da postoji kao isto pravno lice i zadržava svoj pravni subjektivitet i poslovni identitet.

On je, kako se naglašava u saopštenju, rekao da razlozi za prelazak EMS u formu nejavnog akcionarskog društva proističu iz obaveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, zaključenim sa EU.

Prema njegovim rečima, promena pravne forme nezaobilazni je deo šireg procesa korporativizacije Elektromreže Srbije, koji će doprineti uspostavljanju efikasnijeg sistema upravljanja i vođenja poslova.

„EMS AD Beograd ostaje preduzeće koje je u vlasništvu Srbije, a promena pravne forme predstavlja ispunjenje obaveza kojim će se omogućiti bolje i savremenije poslovanje. Elektromreža Srbije bila je među najuspešnijim javnim preduzećima u zemlji, a prelazak u EMS AD Beograd je dugo planirani korak napred koji će omogućiti ubrzani razvoj i bolje korišćenje kompanijskih potencijala, na dobrobit svih građana Srbije“, rekao je Petrović.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije na sednici 27. oktobra donela odluke o promeni pravne forme JP EMS i o izmenama i dopunama osnivačkog akta Elektromreže Srbije.

Osnivač i jedini akcionar EMS AD Beograd je Republika Srbija, a prava osnivača ostvaruje Vlada Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar