U trendu

EPS dominantan na otvorenom tržištu u Srbiji

Srbija je zakonskim okvirom omogućila otvaranje tržišta električne energije i od potpuno regulisanog tržišta došlo se do toga da se govori broju trgovaca i o osnivanju regionalne berze električne energije, rekla je Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije na konferenciji Balkan magazina „Regionalno tržište električne energije“.

Na konferenciji koja je okupila predstavnike energetskih kompanija i stručnjake iz Srbije i regiona, Filipović je istakla da će početak rada SEEPEX berze otvoriti mogućnost da Srbija bude lider u regionu i privuče velike kompanije koje već trguju u Srbiji.

„SEEPEX Srbiji može da donese dobit od povezivanja istoka i zapada na berzi, ali i tako što država može da ima korist od naplate carina, poreza, taksi“ – istakla je Filipović.

Prve transakcije na berzi električne energije u Srbiji najavljene su za početak 2016. godine, a očekuje se da će među prvim učesnicima biti „Elektroprivreda Srbije“.

„EPS će prodavati i kupovati na SEEPEX berzi kada se steknu svi uslovi za to. Plan je da u narednih nekoliko meseci EPS bude aktivan na četiri berze električne energije u regionu – u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji“, – rekao je Tomaž Orešič, izvršni direktor za poslove snabdevanja električnom energijom „Elektroprivrede Srbije“.

On je dodao da je tržište električne energije u Srbiji 42. po redu koje je otvoreno i da su iskustva u svim zemljama slična.

„Pravac razvoja tržišta električne energije je predvidljiv i u Srbiji će biti sličan onom u Hrvatskoj ili Sloveniji, ali je dobro što su neki drugi na tim tržištima ranije napravili greške iz kojih EPS može da nauči. Konkurenti nisu oni koje sada vidimo na tržištu, to su kompanije iz sektora informacionih tehnologija, koje još i ne postoje. U EPS-u smo svesni toga i već tražimo rešenja,“ – rekao je Orešič.

Navodeći rezultat istraživanja po kojem kupci u proseku devet minuta godišnje razmišljaju o odnosu sa snabdevačem električne energije, što govori da većina neće otići kod drugog, Orešič je naglasio da to ne znači da kompanije ne treba se menjaju.

„Pre 10 godina u energetskom sektoru svi su pričali o velikim projektima, a sada samo o malim isplativim projektima i kupcima. Svi jure nove biznis modele i put do kupaca, to je rešenje i za EPS.“ – rekao je Orešič.

O tome da je otvaranje tržišta električne energije podstaklo i EPS da se reorganizuje i menja govorio je Dragan Jeremić, direktor „EPS Snabdevanja“.

„EPS je uspeo da zadrži dominantan položaj i nakon otvaranja tržišta električne energije“ – rekao je on.

Jeremić je istakao da je otvaranjem tržišta EPS u prvom trenutku izgubio oko šest odsto udela, a da se prema zaključenim ugovorima za 2016. godinu može videti da je kompanija vratila potpuni primat na tržištu.

„EPS će prema ugovorima o snabdevanju za 2016. godinu imati 100 odsto kupaca na visokom naponu, a i strateški kupci koji troše više od 15 gigavat sati energije godišnje takođe dominantno imaju ugovore sa EPS-om jer je samo 0,5 odsto tog dela tržišta kod drugih snadbevača. To nas raduje, ali nas i zabrinjava jer nam konkurencija treba da bismo bili fleksibilniji i spremali nove proizvode“ – rekao je Jeremić.

Član Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije Ljiljana Hadžibabić je rekla da je u Srbiji 60 odsto tržišta električne energije trenutno regulisano i ocenila da je to izuzetno visok procenat.

„Nema daljeg razvoja tržišta dok se i domaćinstva ne zainteresuju za izlazak na tržište, a oni se neće zainteresovati dok im to ne bude povoljnije“ – ukazala je Hadžibabić.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.