U trendu

EPS nabavlja opremu za kop Tamnava-Zapadno polje

Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je danas sa kompanijom ABB ugovor o nabavci hardvera i softvera za sistem upravljanja kvalitetom uglja na površinskom kopu Tamnava-Zapadno polje, u vrednosti 4,88 milion evra.

Ta nabavka je deo projekta „Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja u Rudarskom basenu „Kolubara“, ogranku EPS-a.

Projekat se finansira iz kredita Nemačke razvojne banke (KfW) od 65 miliona evra i uticaće na poboljšanje uslova životne sredine u Srbiji, navodi se u saopštenju EPS-a.

Kako je objašnjeno, korist od uvođenja sistema za upravljanje kvalitetom uglja, na ugljenokopu koji je pretrpeo najveću štetu u prošlogodišnjim poplavama, videće se kroz smanjenje gubitaka u otkopavanju uglja i veću iskorišćenost ležišta, ujednačen kvalitet uglja i smanjenje emisije štetnih gasova iz elektrana.

Primena ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja deo je šireg projekta unapređenja zaštite životne sredine u RB „Kolubara“, ukupne vrednosti 181 milion evra.

Pored KfW banke, projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 80 miliona evra, devet miliona evra je bespovratna pomoć Vlade Nemačke, dok 27 miliona evra obezbeđuje EPS.

Cilj projekta je smanjenje emisije štetnih materija, kao i ušteda uglja i tečnog goriva. Godišnje uštede u proizvodnji uglja i energije procenjene su na oko 26 miliona evra.

ABB je vodeća svetska kompanija u oblasti elektroenergetike i automatizacije sa sedištem u Cirihu, a u Srbiji posluje 15 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.