U trendu

Er Srbiji državna pomoć još godinu dana

Država će finansijski pomagati „Er Srbiju” do kraja sledeće godine, jer se, prema planu restrukturiranja ovog preduzeća, procenjuje da će ta avio-kompanija tek nakon 2016. moći da ostvaruje dobit i posluje bez subvencija.

Ovo se može pročitati u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći, objavljenom na sajtu Ministarstva finansija. Na taj izvor uputio nas je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora „Er Srbije” na konferenciji za novinare posle pitanja – da li „Er Srbija” može da posluje pozitivno i bez državnih subvencija s obzirom na to da je prošle godine dobila 75 miliona evra državne pomoći.

Prema tom dokumentu, čiji je sastavni deo i plan restrukturiranja „Er Srbije”, navodi se da će vlada između 1. avgusta 2013. godine i prvog kvartala 2014. godine finansirati smanjenje broja zaposlenih kod ovog avio-prevoznika i dati garanciju za zajam „Etihadu”, vlasniku 49 odsto „Er Srbije”.

Nakon tog perioda država će obezbediti novac kroz subvencije ili kroz smanjenje gotovinskih troškova poslovanja „Er Srbija” (uključujući odricanje od prihoda od aerodromskih taksi na Aerodromu Beograd), zaključno sa 31. decembrom 2014. godine, kao i tokom 2015. godine. Obaveza vlade je da obezbedi akcionarske zajmove za finansiranje 50 odsto troškova održavanja aviona i keteringa. Od prvog kvartala 2014. godine do 31. decembra 2016. vlada je obavezna da dodeli subvencije „Er Srbiji” za pokrivanje manjka gotovinskih sredstava i podršku potrebama za obrtnim kapitalom.

Međutim, u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći ne navode se novčani iznosi. Premijer Vučić je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati rada „Er Srbije” nakon druge godine poslovanja, odgovarajući na pitanje o državnoj pomoći, ocenio netačnom konstataciju da je vlada sa 75 miliona evra pomogla „Er Srbiju”, rekavši da se to može proveriti i kod Međunarodnog monetarnog fonda, koji kontroliše svaki dinar koji vlada troši. Premijer je koleginici koja je postavila pitanje da li bi avio-kompanija dobro poslovala bez državne subvencije sugerisao da ne treba da čita saopštenja Saše Radulovića, bivšeg ministra privrede, već da treba da pogleda plan restrukturiranja „Er Srbije” na sajtu vlade.

Upitan koliko je vlada izdvojila novca za tu avio-kompaniju, Vučić je odgovorio: „Mnogo manje nego što su neki govorili, a dali bismo mnogo više da je bilo potrebno”.

On je obećao da će „Er Srbija” u 2015. godini imati prihod veći od 200 miliona evra. Poređenja radi „Jat” je u 2012. imao prihod od 161, a „Er Srbija” u 2014. godini 192 miliona evra.

Predsednik Nadzornog odbora „Er Srbije” Siniša Mali je rekao da podatak o 75 miliona evra pomoći u prošloj godini apsolutno nije tačan, te da se radi o sabiranju „baba i žaba”. „Bez podrške i jednog i drugog vlasnika kapitala nema avio-kompanije, već biste imali onaj ’Jat ervejz’ iz 2012. i 2013. godine”, poručio je Mali. On je podsetio da je 2012. godine „Jat” beležio gubitak od tri milijarde dinara koji je godinu dana kasnije narastao na preko osam milijardi dinara da bi u 2014. godini „Er Srbija” ostvarila profit od 2,7 miliona evra. „Naše obećanje vladi je da na tome nećemo stati, obećali smo da će profit biti barem za 30 odsto viši nego prošle godine”, rekao je Mali.

(M. Avakumović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.