U trendu

Erikson spiskao desetine miliona dolara na mito

Bivši direktor švedske kompanije Erikson, giganta u sektoru telekomunikacione opreme, Lis-Olof Nenzel, tvrdi da je firma potrošila desetine miliona dolara na mito u periodu od 1998. do 2001. godine, izveštavaju danas švedski mediji.

Nenzel je, kako javljaju dnevni list Dagens Niheter i švedski javni radio SR, predao američkoj Komisiji za berzu i hartije od vrednosti (SEC) dokumenata koja se odnose na navodne provizije, prenosi agencija Frans pres.

„Ogromne svote novca su poslate preko Ciriha iz sedišta kompanije u Švedskoj tajnim primaocima širom sveta“, piše Dagens Niheter u tekstu posvećenom, kako objašnjava, Nenzelovoj centralnoj ulozi u toj u šemi.

List navodi da najveći mito obuhvata sumu od 1,4 milijarde kruna (140 miliona evra), poslatih na bankarske račune u Maleziji, kao i iznos od 763 miliona kruna prebačenih u Poljsku preko britanskog ofšor bankarskog utočišta DŽerzi.

Radio SR je, istovremeno, izvestio da je novac bio uplaćivan i političarima i visokim državnim službenicima u Kostariki, između ostalog i tadašnjem predsedniku Migelu Anhelu Rodrigezu, „u vreme kada se Erikson nadmetao za dobijanje glavnog državnog ugovora u sektoru telekomunikacija u toj zemlji“.

Negirajući bilo kakve zloupotrebe, iz Eriksona su naveli da je radio-dokumentarac izvestio o periodu kada je kompanija pre 15-20 godina u većoj meri koristila trgovačke zastupnike.

„Erikson je, baš kao i mnoge druge kompanije koje su aktivne na međunarodnom tržištu, koristio trgovačke zastupnike“, rekla je portparolka kompanije za AFP, dodajući da je takav pristup radu zgodan jer je isplativiji od gradnje velike lokalne prodajne organizacije.

Prema njenim rečima, švedska grupacija ima još samo „nekoliko ugovora o zastupanju“ u zemljama gde je to potrebno.

Radio SR je naveo da je u posedu svedočenja „nekoliko bivših najviših rukovodilaca“ koji su, govoreći pod uslovom anonimnosti, „ispričali da su krivi za koruptivne radnje u obezbeđivanju ugovora u velikom broju zemalja“.

Od 2010. godine, švedski mediji izveštavaju o tvrdnjama o sistemskom podmićivanju u Erikšonu, čije su deonice jutros pale za 2,5 odsto, nakon emitovanja vesti o Lis-Olof Nenzelovoj predaji dokumenata američkom finansijskom regulatoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar