U trendu

EU: Južni tok je mrtav

Evropska komisija nema saznanja da se radi na obnovi projekta gasovoda Južni tok i taj poduhvat je za Evropsku uniju „mrtav“ budući da je Rusija zvanično još 2014. saopštila da je odustala od izgradnje tog gasovoda, rečeno je danas agenciji Beta u Briselu.

„Za Evropsku uniju tu nema ništa novo jer je ruski predsednik Vladimir Putin u decembru 2014. saopštio da Rusija odustaje od tog projekta i otad se ništa nije promenilo“, objasnila je Ana Kaisa Itkonen, predstavnica za štampu evropskog komesara za energetiku Arijasa Kanjetea.

Ona je time odgovorila na pitanje Bete da li može da potvrdi naznake zvaničnika bugarske vlade da bi radovi na Južnom toku mogli biti obnovljeni kroz nekoliko nedelja i ocenu direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da je projekat izgradnje gasovoda Južni tok „i te kako živ i aktuelan“.

Ruski list Izvestija danas je preneo da su pregovori izmedju Gasproma, ruskih i bugarskih vlasti o Južnom toku obnovljeni odmah pošto je Moskva otkazala izgradnju Turskog toka zbog pogoršanja odnosa s Anakarom pošto su ruski vojni avion na granici sa Sirijom oborile turske snage.

Izvestija navodi i da je Evropska komisija navela da je spremna da razmotri projekat Južnog toka pod uslovima koji su saglasni s Trećim energetskim paketom EU.

Zvanična Moskva je opovrgla te navode, a portparolka EK Ana Kaisa Itkonen je kazala da je Evropska komisija još ranije predočila da Južni tok može biti izgradjen samo ako se ugovori potpisani s ruskom kompanijom Gazprom preispitaju.

To znači da ugovori o gasovodu budu potpuno saglasni pravilima EU, posebno kad je reč o slobodnoj konkurenciji na tenderima i razdvojenosti kompanija za proizvodnju i distribuciju gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u decembru 2014. rekao da je Evropska komisija zahtevima da se preispitaju ugovori o Južnom toku, na koje prethodno nije bilo primedbi, onemogućila Gasprom da ostvari taj projekat i stavio do znanja da je moguća izgradnja Turskog toka do granica EU.

Putin je najavio da će Moskva do kraja 2018. obustaviti isporuke gasa Evropi preko, po uverenju Rusije, nepouzdane Ukrajine, i naveo Turski tok kao alternativu za dotok gasa u Evropu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar