U trendu

Evropski menadžeri spremni da pomognu ekonomskom prosperitetu

Menadžeri iz Evrope danas su na skupu u Budvi zatražili da budu više uključeni u rešavanje problema u regionu i evropskim zemljama, kako bi doprineli ekonomskom prosperitu i stabilnosti zemalja u kojima posluju, ali i celog regiona.

Na prvom Kongresu evropskih menadžera okupilo se više od 300 biznis lidera iz 20 zemalja.

Predsednik Evropske konfederacije menadžera Ludger Rame je ukazao da je Evropa na raskršću i u fazi tenzija i nepoverenja.

On je podsetio da će za par sedmica gradjani Velike Britanije glasati da li će ostati u Evropskoj uniji, što će imati posledice na funkcionisanje te zajednice.

Rame je istakao da menadžeri treba da razmišljaju o tome kako mogu da diprinesu ekonomskom boljitku zajednice, a ne samo kako da uzmu novac iz evropskih fondova.

„Prvo morate da investirate i uložite energiju pa onda da žanjete“ kazao je on.

Po rečima predsednika Evropske menadžment asocijacije Dinosa Lambrinopulosa, problemi evropskih zemalja su velika nezaposlenost, nejedinstvo i velike razlike medju zemljama.

Dodao je da u Evropi 30 odsto zaposlenih a 70 odsto poslodavca prave novu vrednost i upravljau sredstvima i ljudima.

„Evropa zbog unutrašnje nestabilnosti nije u mogućnosti da se takmiči sa azijskom i američkom privredom. Nama treba stabilno okruženje. Na našem kontinetu najviše se razgovara o disciplinovanju ekonomije, a ne o razvoju“, rekao je Lambrinopulos.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Milan Petrović je istakao da je važno da menadžeri budu spremni da odgovore na nove trendove u svetu a koji su uslovljeni novim tehnologijama.

On je naveo da je 1,9 milijardi ljudi mobilno i traže poslove u celom svetu, a da je učenje preko interneta bizniz vredan 71 milijardu dolara.

„Poslovi u aplikacijama na mobilnim telefonima će 2018. godine obezbedjivati 40,8 miliona radnih mesta“, rekao je Petrović.

Kako je ocenio, do 2050. godine u gradovima će živeti 66 odsto stanovništva i zato razvoj u oblasti obnovljivih izvora enregije mora da budu prioritet, kao i zdravstvena zaštita i zdravi stilovi žvota.

Predsednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičkovićje ocenio da postoji potreba za novim liderstvom ne samo na Balkanu i menadžeri treba da pronalaze put kako da budu što vidjiviji.

„Svet i Evropa su u izazovnim vremenima, a na Balkanu je sve to samo višestruko vidljivije“, kazao je Raičković.

Kako je dodao, od menadžera se očekuje da odgovore na neke izazove kao što su ekonomske perspektive Evrope, kriza javnog duga, nezaposlenost, uvozna zavisnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.