U trendu

Evrozona odbacila predlog za povećanje budžetske potrošnje

Ministri finansija 19 zemalja koje imaju evro kao valutu odbacili su danas pozive Evropske komisije upućene pre svega Nemačkoj i Holandiji, da svi povećaju potrošnju da bi se podržala privreda evrozone.

„Ministri finansija evrozone se nisu složili s ciljevima Komisije“, rekao je na konferenciji za štampu u Briselu presednik evrozone Jerun Dijselblum, koji je ministar finansija Holandije.

Sredinom novembra evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi je pozvao zemlje koje imaju prostora za budžetsko manevrisanje da „investiraju više za sebe same i za druge“.

On je pozvao zemlje članice evrozone da zajedno potroše 0,5 odsto BDP-a više. U stvarnosti samo tri zemlje evrozone mogu to da realizuju – Nemačka, Holandija i Luksemburg.

Ta cifra za povećanje potrošnje od 0,5 odsto BDP-a koju je predložila Evropska komisija, nije podržalo 19 zemalja evrozone, rekao je je Dijselblum.

U saopštenju posle današnjeg sastanka ministri finansija su samo naveli da bi Nemačka, Luksemburg i Holandija mogli da iskoriste „svoju povoljnu budžetsku situaciju da dalje ojačaju unutrašnju tražnju i svoj potencijal rasta, srazmerno pojedinačnoj situaciji, i poštujući pravila i svoje nacionalne obaveze“.

Posle tog saopštenja ta tema više nije na stolu, rekao je jedan diplomata za agenciju Frans pres.

Nedavno su se nemački ministar finansija Volfgang Šojble i Dijselblum već suprotstavili Evropskoj komisiji pozivajući je da se više koncentriše na primenu budžetskih propisa, nego na pitanju podsticaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.