U trendu

Evrozona: Plan pomoći Grčkoj istiće 30. juna

Paket finansijske pomoći Grčkoj ističe 30. juna, izjavio je danas u Briselu predsednik Evrogrupe Jerun Dijselbum posle odbijana grčke vlade da prihvati predloge kreditora kako bi izbegla bankrot posle najave o referendumu početkom jula, javila je agencija Frans pres.
Ocenjujući da je Grčka prekinula pregovore, Dijselbulm je rekao da program pomoći ističe u utorak uveče.

Dijselblum je rekao da će sastanak ministara finansija evrozone biti nastavljen ali bez grčkog ministra Janisa Varufakisa kako bi se „raspravljalo o posledicama“ grčke odluke koje se približava banktrotu.

Ministri su danas počeli raspravu o dopunama ponude za pomoć Grčkoj ali i „planu B“ za grčku krizu, ako vlada u Atini ne plati dospele dugove do 30.juna i bankrotira.

„Nažalost, uprkos naporima na svim nivoima i punoj podršci Evrogrupe, grčka vlada je odbila predlog i time je prekinula pregovore“, rekao je Dijselblum.

Grčka je zatražila da se za mesec dana produži trenutni plan pomoći kako bi finansijski izdržala posle 5. jula za kada je zakazala referendum.

Dijselblum je rekao da evrozona odbija taj zahtev jer „svaki program pomoći mora da bude praćen reformama koji će osigurati finansijsku stabilnosti“. Prema njegovim rečima, Grčka bez obzira na svoju situaciju, „mora da ispuni svoje obaveze prema kreditorima“.

Evrogrupa je dodala da će sve učiniti ako bi održala „finansijsku stabilnost“ evrozone.

Varufakis je odmah posle izjave Dijselbluma rekao da odluka evrozone može da izazove „trajnu štetu“ evrozoni. „Odbijanje produženja pomoći će ugroziti kredibilitet Evrogrupe kao demokratske zajednice i takva šteta može da bude trajna“, rekao je Varufakis.

Grčka sada ima samo tri dana za isplatu rate kredita od 1,5 milijarde evra MMF-u, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijum na plaćanja što je uvod u njen izlazak iz zone evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar