U trendu

Fiat-Krajsleru zbog fabričkih grešaka preti gubitak stotina miliona dolara

Italijansko-američkoj industriji vozila Fiat-Krajsler preti trošak u stotinama miliona dolara da bi, po zahtevu vlasti SAD, povukla iz saobraćaja ili popravila neispravne kamionete „ram“ i starije modele terenskih vozila „džip“ (Jeep).

Problem je nastao pošto se saznalo da Fiat-Krajsler nije uspešno sproveo dvadesetak grupnih, masovnih poziva vlasnicima na vanredni servis fabrički neispravnih, a prodatih vozila.
Američka Uprava za bezbednost saobraćaja na putevima zahteva da ta kompanija ponudi da od vlasnika otkupi kamionete i terenska vozila „dodž“ i „krajsler“ sa neispravnim uređajima za upravljanje zbog kojih vozač može izgubiti kontrolu nad vozilom što se u jednom slučaju zavrilo smrću.

Vlasnici više od 579.000 takvih vozila su 2013. godine pozvani da ih dovezu na vanrednu popravku, ali kompanija će na kraju morati da otkupi samo trećinu jer su druga već popravljena.

Italijansko-američki proizvođač automobila mora uz to omogućiti vlasnicima više od milion starijih „džipova“ sa nebezbednim rezervoarom goriva da ih vrate i dobiju novac iznad tržišne cene, ili im platiti popravku.

Fiat-Krajsleru preti i rekordna građansko-pravna kazna koja može dostići 105 miliona dolara.

Vrednost akcija Fiat-Krajslera je opala za gotovo pet odsto u ponedeljak popodne po objavljivanju vesti o tom sporazumu s vlastima, postignutom prošlog vikenda.

To je najnoviji znak da američke vlasti nadležne za bezbednost saobraćaja agresivnije nastupaju prema kompanijama koje ne uspevaju da otkriju fabričke mane ili nepravilno obavljaju opoziv takvih vozila ako su već prodata.

Skoro 1,3 miliona Krajslerovih modela još iz davne 2003. godine je imalo problem sa upravljačem, a vlasnici su tek 2013. pozvani da ih dovezu na vanrednu popravku. Vlada je iz zahteva da proizvođač otkupi falična vozila isključila oko 700.000 najstarijih modela, jer je većina već popravljena ili više nije u saobraćaju.

Ali, Fiat-Krajsleru je naređeno da od vlasnika otkupi 579.000 neispravnih vozila proizvedenih od 2008. do 2012. godine. Od toga vlasnici 193.000 nisu nikada bili pozvani da ih dovezu na vanrednu popravku, a sada imaju pravo na popravku ili da im firma vrati sav novac.
U svakom od tih slučajeva, Fiat-Krajsler će morati da vlasniku plati kupoprodajnu cenu plus 10 odsto, minus određeni iznos za amortizaciju vozila.

Po auto-katalogu „Kelis blu buk“, jedan od manjih i jeftinijih kamioneta, „dodž ram 1500“ iz 2010. godine, mogao bi sada da vlasniku donese 20.000 dolara, ako nije prešao više od 60.000 milja (100.000 kilometara) i ako je u „dobrom“ stanju.

Ako se primeni ta računica, Fiat-Krajsler će morati da vlasnicima plati 956 miliona dolara i to za samo jednu četvrtinu problematičnih vozila. Kompanija može da otkupljena vozila popravi i preproda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar