U trendu

Finansijski izveštaji preduzeća za 2014. ne prikazuju realno stanje

Ministarstvo privrede danas je saopštilo da je privreda Srbije u 2014. iskazala neto gubitak, pre svega, zbog negativnih kursnih razlika, promene računovodstvene metodologije, ali i zbog uticaja poplava na bruto domaći proizvod (BDP).

„U lošim rezultatima prednjače preduzeća u restrukturiranju čiji su gubici veći od 70 milijardi dinara i čiji problem nijedna od prethodnih vlada nije ni pokušala da reši. Kada bude bio završen proces privatizacije preduzeća koja su bila pod ‘zaštitom’ desetak godina, privredni portfolio će biti čistiji i zbirni rezultati privrede će biti znatno bolji“, ističe se  saopštenju.

Po podacima Agencije za privrede registre ukupni gubici privrede Srbije u 2014. godini iznosili su oko 131,8 milijardi dinara, odnosno oko 1,1 milijardu evra, što je četiri puta više nego u 2013. godini kada je gubitak bio 30,9 milijardi dinara.

Ministarstvo privrede je navelo da će ove i sledeće godine biti likvidirana preduzeća koja su godinama proizvodila gubitke, „dok će ostala privredna društva odahnuti i skinuti sa ledja teret gubitaša koje su sponzorisale one firme koje su pravile dobitke“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.