U trendu

FlixBus – „autobuski Uber“ kreće u pohod na CIE

Virtuelni nemački prevoznik, FlixBus, autobuski pandan Uberu koji okuplja 250 vlasnika autobusa, već je pokorio Zapadnu Evropu, a Zagreb je odabrao kao odskočnu dasku za osvajanje Srednje i Istočne Evrope.

Kao što je Uber ekspresno pokorio tržište taksi prevoza, iako ne poseduje nijedno vozilo, tako je i FlixBus u nekoliko godina postao najveći evropski autobuski prevoznik -iako ne poseduje nijedan autobus, piše Tportal.

Radi se o jedinstvenoj kombinaciji tehnološke firme u razvoju – startapa, onlajn trgovanja i tarnsportne kompanije, koju su osnovala tri mlada preduzetnika iz Minhena 2013. godine.

Koristeći dobro osmišljen poslovni model poduprt inovativnim tehnološkim rešenjima, pod svojim brendom su okupili stotine malih prevoznika i stvorili moćnu evropsku autobusku mrežu.

Za svoje partnere FlixBus osmišljava mrežu i planira linije po celoj Evropi, organizuje prodaju karata i marketinške aktivnosti, i obezbeđuje im podršku u finansiranju kupovine autobusa.

FlixBus, posredstvom 250 partnera, raspolaže sa 1.000 autobusa, ostvaruje 100.000 dnevnih veza, ima mrežu od 800 destinacija u 19 zemalja, i prevezao je 35 miliona putnika od osnivanja.

Korisnici FlixBusove mreže dolaze do informacija o dostupnim linijama i cenama karata putem mobilne aplikacije, a onlajn mogu da rezervišu i kupe karte. Dodatne pogodnosti su besplatni Internet i prevoz prtljaga, kao i mogućnost otkazivanja ili promene rezervacije bez naplate do 15 minuta pre polaska.

FlixBus je u januaru ove godine došao u Hrvatsku, a početkom juna je u Zagrebu otvorio regionalnu podružnicu koja je postala centar za Srednju i Istočnu Evropu.

Za sada povezuju dvadesetak gradova Hrvatske sa četrdesetak gradova Evrope.

U narednom razdoblju FlixBus planira povezivanje gradova unutar Hrvatske i širenje mreže na ostale susedne države, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.