U trendu

FS: Stojimo iza svog izveštaja, EPS nije smanjio plate

Fiskalni savet Srbije ostao je i danas, posle odgovora Elektroprivrede Srbije na nedavne tvrdnje Saveta, pri stavovima i zaključcima iz poslednjeg izveštaja, a koji se odnose na (ne)smanjivanje plata u EPS-u za 10 odsto u 2015. godini.

Fiskalni savet je to naveo odgovarajući na jučerašnje saopštenje EPS-a da je Savet u izveštaju „Analiza tekućih fiskalnih kretanja i očekivano izvršenje budžeta u 2016. godini“ od 5. septembra 2016. dao paušalne ocene o kretanju zarada u tom preduzeću, kao i da su zaključi do kojih je to telo došlo u analizi poslovanja EPS-a pogrešni.

„Čvrsto stojimo iza svih svojih stavova i zaključaka iz izveštaja. Oni nisu proizvod paušalnih ocena, već analize zvaničnih finansijskih izveštaja EPS-a za 2015. i za prethodne godine“, odgovara Savet.

Svi zaključi do kojih je Fiskalni savet došao, kako je navedeno u saopštenju, obrazloženi su detaljno u izveštaju koji je javno dostupan na njihovom sajtu.

„U izveštaju se može jasno videti i to da je u analizi kretanja prosečnih zarada u javnim preduzećima uzeta u obzir i promena broja zaposlenih, što EPS u svom saopštenju (netačno) izdvaja kao propust Fiskalnog saveta“, navodi to telo.

Savet napominje i to da njihovu ocenu da neto primanja zaposlenih u 2015. nisu umanjena za 10 odsto neposredno potvrđuje i sam EPS u zvaničnom izveštaju o poslovanju („Izveštaj o poslovanju EPS grupe za 2015. godinu“, strana 59), gde je navedeno da je prosečna neto zarada u preduzeću u 2015. iznosila 79.979 dinara, a u 2014. godini 79.657 dinara.

U 2013. godini prosečna neto zarada u preduzeću iznosila je 79.274 dinara i to se takode može videti u izveštaju o poslovanju EPS-a za 2014, navode iz Fiskalnog saveta.

„U svim drugim javnim preduzećima čije smo finansijske izveštaje analizirali, kao i u opštoj državi (prosveta, zdravstvo, vojska policija i dr.), neto primanja zaposlenih u 2015. bila su umanjena, kako je i predviđao Zakon o privremenom utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava“, rekao je on.

Fiskalni savet poručuje da je otvoren za polemike o svim temama koje su od značaja za javne finansije Srbije, ali navodi i da te diskusije, kao i stavovi koji se iznose o radu Fiskalnog saveta, moraju imati utemeljenje u činjenicama i tačnom prenošenju njihovih analiza.

EPS je u jučerašnjem saopštenju naveo da je smanjio zarade zaposlenih za 10 odsto u 2015. godini, uz opasku da to preduzeće poštuje mere štednje, sve radi u skladu sa Generalnim programom poslovanja koji je vlada i odobrila, a da Fiskalni savet iznosi paušalne ocene.

Kako je navedeno, EPS u suprotnom ne bi ni mogao da isplati plate, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija.

„Spekulacije o luksuznim javnim nabavkama su netačne i zlonamerne, bez ikakvih osnova“, navodi se u saopštenju, kao i to da Fiskalni savet iznosi paušalne ocene o zaradama u EPS-u, jer očigledno ne raspolaže tačnim podacima, iako je EPS u usmenoj komunikaciji sa Fiskalnim savetom ponudilo sva razjašnjenja.

EPS je u 2015. bio u obavezi da isplati ukupno 3,3 milijarde dinara na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, koji su potpisali sindikat i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Dodatnih 1,4 milijarde dinara su troškovi prijema u TE-KO Kostolac dela radnika angažovanih van radnog odnosa i preuzimanja u RB Kolubara zaposlenih iz preduzeća „Kolubara Usluge“, neophodnih za stabilno odvijanje proizvodnje, što je odobrila Vlada Srbije.

To su stvarni troškovi na osnovu kojih Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada, naveli su iz tog preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar