U trendu

Gas – energent budućnosti

Potrošnja prirodnog gasa u Srbiji narednih godina ubrzanije će rasti, a procene rezervi prirodnog gasa ukazuju da će ga biti dovoljno za narednih 100 godina.

Stručnjaci ukazuju da će gas biti energetski izvor 21. veka ali i ekološki najprihvatljivije konvencionalno gorivo. Kako se ističe u Strategiji dugoročnog razvoja energetike Srbije u periodu do 2020. godine, sa vizijom do 2050. godine, usklađeni razvoj energije, ekonomije i ekologije prirodnom gasu daje prednost u odnosu na druga konvencionalna goriva. Zato se gas smatra energentom u ekspanziji, tj. energentom 21. veka.

Prirodni gas, uz ugalj i ostala čvrsta goriva, jedini je primarni oblik energije koji se, uz elementarnu pripremu, može neposredno upotrebljavati. Svi ostali oblici energije (sirova nafta, vodena snaga, nuklearno gorivo i sl.) moraju se transformisati u pogodnije oblike (derivate nafte, električna energija, vodena para ili vrela voda).

To zahteva gradnju postrojenja za energetske transformacije, uz određene gubitke i velike investicije. Zbog toga je opravdano nastojanje da se što više prirodnog gasa neposredno upotrebljava.

Neposrednom upotrebom prirodnog gasa u domaćinstvima se može zadovoljiti od 80 do 85 odsto energetskih potreba (grejanje prostorija, kuvanje, priprema tople vode). Upotrebom gasa u pojedinačnim ložištima za grejanje postiže se veća efikasnost nego upotrebom vrele vode iz toplana i kotlarnica.

U poređenju sa centralnim toplovodnim sistemima, razvođenje prirodnog gasa distributivnom mrežom ima i drugih prednosti manje investicije, jer nije potrebna izgradnja toplana i kotlarnica, gasna mreža je jeftinija od vrelovodne, koja mora biti toplotno izolovana i mora imati toplotni vod. Upotreba prirodnog gasa, takođe, ima i prednost što se njime minimalno zagađuje okolina, prenose beogradski mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.