U trendu

Gazirani sokovi dominantni u potroĆĄnji

PotroĆĄnja gaziranih sokova u Srbiji tri puta je veća nego potroĆĄnja voćnih sokova, na ĆĄta utiču niĆŸa maloprodajna cena, agresivna marketinĆĄka kampanja i prepoznatljivost multinacionalnih brendova, prenosi portal „Agrarije”.

Prema istom izvoru, u Srbiji je proĆĄle godine popijeno 400.000 tona gaziranih napitaka i 71.000 tona nektara (sokovi sa 52 odsto voćnog sadrĆŸaja). PotroĆĄnja koncentrovanih sokova i sokova u prahu je na trećem mestu sa 45.000 tona. Sokovi sa 100 odsto voćnim sadrĆŸajem sa potroĆĄnjom od oko 17.000 tona zauzimaju skroman udeo na trĆŸiĆĄtu. Razlog tome je visoka cena u odnosu na druge kategorije voćnih sokova.

Poznavaoci trĆŸiĆĄta navode joĆĄ neke neke razloga zbog kojih se kupci radije odlučuju za gazirane napitke nego za „sto odsto” voćne sokove, recimo skromne preradne kapacitete i blagu konkurenciju među prerađivačima, ali i jaku cenovnu konkurentnost gaziranih sokova i sokova sa niskim voćnim sadrĆŸajem.

ProĆĄle godine u Srbiji je proizvedeno oko 206.000 tona sokova od voća i povrća. ViĆĄe od 70 odsto potroĆĄi se na domaćem trĆŸiĆĄtu, a izveze oko 20.000 tona. Izvoz sokova iz Srbije ima trend rasta poslednjih pet godina. U izvozu najviĆĄe je zastupljen sok od jabuka, koji čini gotovo 30 odsto od ukupne izvozne količine voćnih sokova. U poslednje vreme beleĆŸi se i rast potroĆĄnje sokova od pomorandĆŸe. TrĆŸiĆĄta na koja domaći proizvođači najviĆĄe izvoze jesu Nemačka, Austrija, Ruska Federacija i tradicionalno Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

(I. A. Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.