U trendu

Glavna tema u Parizu smanjenje nezaposlenosti mladih

Predstavnik Privredne komore Francuske Patris Gezu najavio je danas u Beču da će na Samitu o zapadnom Balkanu u Parizu jedna od glavnih tema biti podsticaj privrede, kao i smanjenje nezaposlenosti mladih.

U Parizu će, od 4.do 5. jula, rekao je Gezu, biti održana paralelno tri foruma.

„Jedan će biti politički, drugi poslovni i treći posvećen omladini na Zapadnom Balkanu. Dva od tri biće vezana za privredu i njenu ulogu“, precizirao je Gezu u izjavi za Tanjug.

On je istakao da će poslovni forum razmotriti dalji razvoj regiona, kako podstaći razvoj preduzeća i njihove poslove van svoje zemlje, ali tako i rad komora.

U tome, smatra Gezu, ključnu ulogu ima Komorski investicioni forum, koji je okarakterisao kao dobru inicijativu.

Druga važna tema biće na koji način države mogu da se bore protiv nezaposlenosti, u čemu je važna saradnja zemalja regiona, socijalnih partnera, ali i obrazovanja.

„U obrazovanju posebnu ulogu ima komora“, ocenio je Gezu.

On je istakao da je dualno obrazovanje deo DNK komora, bilo da se radi o komorama zemalja zapadnog Balkana, Francuske, Nemačke ili Austrije.

Prema njegovim rečima važno je biti u mogućnosti mlade približiti preduzećima, da se mladima da mogućnost razvoja u kompanijama, a istovremeno preduzećima mogućnost da preko mladih ostavre rast i stvaraju inovacije.

To je, kako je podvukao, i jedna od ključnih tema sa kojima se suočava većina evropskih komora.

Gezu je prisustvovao konferencii „Savez za stručno obrazovanje na zapadnom Balkanu“, koja je danas održana u Beču, a u čijem radu je učestvovao predsednik PKS Marko Čadež.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar