U trendu

Gradjani mesečno uštede 4.215 dinara

U Srbiji se za štednju opredeljuje nešto više od polovine gradjana, a u proseku mesečno uštede 4.215 dinara, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Erste grupe o štednim navikama i stavovima gradjana Srbije.

Kako navode, 40 odsto ispitanika trenutno odvaja izmedju 2.000 i 6.000 dinara mesečno, dok više od 12.000 dinara na stranu stavlja sedam odsto štediša.

Istraživanje pokazuje da 51 odsto gradjana štedi, a 20 odsto njih je zadovoljno, odnosno šest odsto vrlo zadovoljno trenutnom uštedjevinom.

Ove godine je nešto manje onih koji su nezadovoljni uštedjenim novcem, 22 odsto, za procenat manje nego 2015. godine. Više od polovine gradjana izjavilo je da je u protekle dve do tri godine uštedelo istu količinu novca.

Navodi se da  71 odsto stanovnika Srbije štednju prepoznaje kao važnu, a 40 odsto je smatra veoma važnom, dok je štednja najznačajnija pripadnicima starosne grupe izmedju 30 i 49 godina.

Zainteresovanost gradjana za štedne proizvode banaka i drugih finansijskih institucija ostala je na sličnom nivou kao prošle godine – prednjače oročena štednja, štednja po viđenju i dečja štednja.

Istraživanje je pokazalo da gradjani štede iz predostrožnosti (93 odsto), a kad je reč o kupovini, 32 procenta ispitanika štedi kako bi sebi moglo „nešto da priušti”, dok 20 odsto gradjana štedi za odmor i putovanja.

Kad je reč o štednji u gotovini, kod kuće ili u sefu, za ovu vrstu čuvanja novca opredeljuje se 32 procenta ispitanika, pet odsto manje u odnosu na prošlu i 13 odsto manje u odnosu na 2014. godinu.

Pored Srbije, istraživanje Erste Grupe sprovedeno je i u Austriji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Madjarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj.

U poredjenju sa Srbijom u kojoj gradjani prosečno mesečno uštede 4.215 dinara (34 evra), prosečna štednja na mesečnom nivou u Rumuniji je 46 evra, Madjarskoj 52, Hrvatskoj 57, a Austriji 216 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.