U trendu

Granica siromaštva u Češkoj 366 evra mesečno po osobi

Granica siromaštva u Češkoj počinje na 366 evra neto prihoda po osobi a trenutno tako proračunato siromaštvo pogadja 9,7 odsto Čeha, dok ih je 2013. godine bilo 8,6 odsto, pokazala je nova studija češkog Zavoda za statistiku.
Siromašni su prema tom kriterijumu nacionalnog zavoda za statistiku i parovi koji na raspolaganju mesečno imaju manje od 550 evra u preračunu, samohrane majke sa detetom do 13 godina starosti i prihodima manjim od 476 evra, kao i četvoročlane porodice čiji prihodi mesečno ne prelaze 770 evra.

Uz to, 6,7 odsto Čeha pogodjeno je materijalnom deprivacijom što znači da nemaju dovoljno prihoda da obezbede sebi bar četiri od devet praćenih stvari ili potreba.

Nemaju televizor u boji, telefon, veš mašinu, automobil, nemaju dovoljno grejanje stana ili kuće, ne mogu da priušte sebi meso svaki drugi dan, nisu u stanju da plate vanredni trošak od 350 evra, ne mogu da priušte sebi nedelju dana letovanja za sve članove porodice ili nemaju sigurnost da će blagovremeno platiti ratu kredita ili kiriju, stavke su koje prema časopisu zavoda „Statistika i mi“ prate češki statističari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar