U trendu

Grčka kasni s otplatom i druge tranše duga MMF-u

Atina je trebalo da vrati oko 456 miliona evra MMF-u sinoć do 22,00 časa po griničkom vremenu, ali nije se ni očekivalo da će to učiniti nakon što je već propustila da plati prethodnu tranšu duga od 1,5 milijardi evra 30. juna, prenosi agencija Frans pres.

Ukupan grčki dug MMF-u sada iznosi oko dve milijarde evra, rekao je Rajs. MMF je, nakon što Grčka nije platila prethodnu tranšu, zamrzao sredstva za tu zemlju iz tekućeg finansijskog programa.

Atina je od fonda zatražila produženje rokova otplate zajmova, a Rajs je naveo da će izvršni odbor MMF-a o tome razgovarati u narednim nedeljama.

Grčka je juče, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da obezbedi sporazum o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći koji joj je bio preko potreban, kao i da izbegne izlazak iz evrozone. Novi paket vredan je oko 86 milijardi evra i odobren je pod strogim uslovima koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede.

MMF je juče saopštio da je spreman da radi sa Atinom i njenim evropskim kreditorima na rešavanju grčke dužničke krize nakon što je postignut sporazum o novom programu pomoći Grčkoj.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar