U trendu

Grčka najprivlačnija za turiste

Strah od terorizma, loši međudržavni odnosi, pogotovo između Rusije i Turske, ali i izbeglička kriza, već utiču, ne samo na turističku ponudu, već i na krajnje odluke turista gde će letovati ove godine. Prema informacijama iz naših agencija naši građani se za sada najčešće odlučuju za odmor u Grčkoj. Veliki broj njih već je rezervisao aranžmane. Već sada u najpoznatijim grčkim letovalištima prodato je za trećinu više kreveta nego u isto vreme prošle godine.

Osim u Grčkoj, mnogi će odmor ipak provesti i u Turskoj. Ove sezone, zbog izostanka gostiju iz Rusije izazvanih tenzijama između Ankare i Moskve, posle obaranja ruskog aviona u Siriji, pojedini turski hoteli spustili su cene aranžmana i do 45 odsto za ranije rezervacije. Interesovanje za Tunis i Egipat je vrlo malo, mada ima i onih koji će, bez obzira na složenu političko-bezbednosnu situaciju (učestali napadi na strance), odmor provesti u nekom od tamošnjih letovališta.

– Osim za ove zemlje, interesovanje za ostale destinacije je jednako kao i prošle godine. Prodaju se aranžmani za Grčku, Španiju i Tursku, a tu su i Italija, Crna Gora i Bugarska, koja je na neki način „iznenadila”, jer je za tu zemlju u ovom trenutku veće interesovanje nego ranije, kaže Dušan Anastasov iz agencije „Big blu”.

Prema njegovim rečima ni cene se bitnije nisu menjale u odnosu na prošlu sezonu. Izuzetak je Turska u kojoj su cene u nekim slučajevima prepolovljene. Tako se, na primer, mogu naći aranžmani u kojima je u ponudi gratis za treću odraslu osobu ili besplatno letovanje za decu do 18 godina. Toga ranije nije bilo.

U agenciji „Kontiki” kažu da je povećano interesovanje turista za odlazak u evropske gradove, a kada je reč o letovanjima da su i dalje aktuelne destinacije kao što su Grčka i Turska, pa i Sicilija koja je ove sezone vrlo zanimljiva turistima.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu za „Politiku” da su ove sezone ispunjeni gotovo svi uslovi da se turisti mogu osećati zaštićenijim od prevara agencija. Osim Zakona, koji je podigao nivo zaštite putnika, tu je i Pravilnik o garanciji putovanja, koji štiti prava putnika u organizovanom turističkom prometu.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija „Juta” sada izdaje garancije za putovanja agencija koje žele da se uključe u sistem zaštite putnika u organizovanom turističkom prometu. Osim zakonom predviđenih uslova, koje moraju da ispune organizatori putovanja, ova garancija se izdaje na minimalni iznos od 300.000 evra čime se pokriva osiguranje od besparice i naknade štete putnicima.

Agencije koje dobiju „Juta” garanciju označene su originalnom nalepnicom sa znakom i godinom za koju važi izdata garancija, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu „Jute”, putnici koji koriste usluge ovih agencija mogu da računaju na veći stepen zaštite tokom putovanja. U slučaju nekih nepredviđenih okolnosti, putnicima se garantuje povraćaj novca u najkraćem mogućem roku

(pet dana od prijave) za nezapočeta putovanja u slučajevima kada agencija ostane baz para kao i za naknadu štete. Tu je i garancija obezbeđivanja besplatnog smeštaja u mestu odmora u slučaju kada turistička agencija nije obezbedila ili platila smeštaj, zatim organizacija besplatnog povratka ili obezbeđivanja alternativnih putovanja u slučaju kada putnici nisu otišli na put.

U turističkim agencijama kažu da je ovo velika prednost i način da se ozbiljne agencije izdvoje u poslu, a da građani imaju sigurnost da će dobiti ono što su platili.

– I dalje se kao turisti više opredeljujemo visinom cena, jer je naša platežna moć nešto niža. Svaki turista bi, međutim, trebalo da vodi računa gde uplaćuje aranžmane i kome daje novac. Prethodnih godina je u Srbiji bilo dosta loših iskustava, kaže Anastasov.

(Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)