U trendu

Grčka postigla sporazum za oslobađanje 12 milijardi evra zajma

Grčka vlada objavila je danas da je postigla sporazum sa svojim poveriocima iz EU i MMF-a o nizu mera štednje, čime se otvara put da zemlje evrozone u petak deblokiraju 12 milijardi evra zajma Grčkoj.

„Postigli smo sporazum o svemu, uključujući i 48 preliminarnih mera“ koje su bile uslov za deblokiranje te tranše finansijske pomoći, rekao je grčki ministar finansija Euklid Cakalotos posle maratonskih pregovora sa „kvartetom“ koji predstavlja poverioce zemlje. Sastanak je završen jutros u zoru u Atini.

Sporazum uključuje i kompromis o pitanju zaplene nekretnina, što je do sada blokiralo pregovore. Poverioci su želeli da se ta procedura pojednostavi, a Atina da zaštiti većinu zaduženih domaćinstava.

Predlog zakona s novim merama biće danas predat grčkom parlamentu i o njemu će se glasati u četvrtak, rekao je ministar.

Jedan evropski izvor naveo je da direkori Trezora evrozone (Euro Working Group) treba danas da pogledaju taj sporazum, a evrozona treba u petak da donese odluku o oslobadjanju sredstava.

Tu je uključena tranša od dve milijarde evra i još jedna tranša od 10 milijardi evra za dokapitalizaciju grčkih banaka koja je u toku.

Grčka levičarska vlada prihvatila je u julu da sprovede novu seriju mera štednje i reformi da bi se obezbedila isplata dogovorene finansijske pomoći od 86 milijardi evra u naredne tri godine.

Predstavnici „kvarteta“, koji predstavlja poverioce iz Evropske komisije, Evropske centralne banke, Evropskog mehanizma za stabilost i Medjunarodnog montearnog fonda, nedelju dana su u Atini ispitivali kako Grčka sprovodi sporazum iz jula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar