U trendu

Grčka traži „plan B“ ako propadne sporazum EU-Turska

Grčki ministar za imigraciju Janis Muzalas je danas pozvao Evropsku uniju da osmisli rezervni plan za slučaj da Turska ne ispuni svoje obaveze iz kontroverznog sporazuma sa Unijom, čiji je cilj bio smanjenje priliva migranata u Evropu.

„Veoma smo zabrinuti. Potreban nam je plan B za svaki slučaj“, rekao je Muzalas za nemački list „Bild“, prenela je agencija AFP.

Zbog svog geografskog položaja u blizini Turske, Grčka je postala ključna ulazna tačka za migrante koji žele da dođu do Evrope, a na vrhuncu evropske migrantske krize prošle godine je na grčka ostrva u Egejskom moru svakodnevno iz Turske stizalo na hiljade tražilaca azila.

Broj izbeglica koji stižu u Grčku je značajno pao nakon što je u martu postignut dogovor između EU i Turske, prema kojem je Ankara pristala da primi natrag sirijske migrante koji stignu u Grčku, u zamenu za milijarde evra pomoći i bezvizni režim za turske državljane.

Odnosi između Ankare i Zapada su se, međutim, pogoršali usled kritika velikih čistki koje je posle pokušaja puča u Turskoj preduzeo predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je u ponedeljak u intervjuu nemačkom listu „Frankfurter algemajne cajtung“ izjavio da bi Ankara mogla da odustane od primene sporazuma ukoliko EU do oktobra ne ukine vize državljanima Turske, što je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer nazvao „ucenom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar