U trendu

Gubitak Jubmes banke 590,7 miliona

Jubmes banka je nastavila silazni trend poslovanja i u prvoj polovini ove godine je zabeležila gubitak od 590,7 miliona dinara, objavila je danas brokerska kuća Vise broker.

Kako se podseća, ta banka, sa sedištem u Beogradu, u isto vreme prošle godine je imala gubitak od 115 miliona dinara.

Navodi se da su najveći uticaj na visok gubitak Jubmes banke u prvoj polovini ove godine imali rashodi po osnovu obezvređenja finansijskih sredstava i kreditno rizičnih vanbilansnih stavki, koji su skočili skoro tri puta – na 655,3 miliona dinara.

Pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije (NBS), Vise broker navodi da je osnovni biznis Jubmes banke banke nastavio je da pada i precizira da je u prvih šest meseci ostvaren  prihod od kamata od nepunih 317 miliona dinara, što je pad od 26 odsto, dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja smanjena 16,5 odsto, na 255 miliona dinara.

Prihod Jubmes banke po osnovu naknada i provizija pao je 18,2 odsto na 64 miliona dinara, dok je dobit tog segmenta poslavanj pala 23,5 odsto na 54 miliona dinara.

Na kraju juna aktiva Jubmes banke iznosila je 12,2 milijarde dinara (pad od 13,5 odsto u 2015) čime je zauzimala 0,4 odsto domaćeg bankarskog tržišta, navedeno je na sajtu Vise brokera (wisebroker.rs) .

Najveći akcionari Jubmes banke su, kako se navodi na sajtu NBS, Republka Srbija sa 20,08 odsto glasačkih prava, LB banka sa 6,75 odsto, Beobanka u stečaju sa 6,62 odsto i SFRJ sa 5,33 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar