U trendu

Guverner banke Kosova: Javni dug 14 odsto BDP

Guverner Nacionalne banke Kosova Bedri Hamza je večeras izjavio da javni dug Kosova iznosi 14 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), odnoso 900 miliona evra, i da je daleko manji nego drugde u regionu.

Guverner je za RTV Dukadjini rekao da, bez obzira na to što je javni dug nizak, Kosovo treba da se bori da on nikada ne poraste iznad 40 odsto.

U javni dug Kosova su uračunata i dugovanja Svetskoj banci i drugim medjunarodnim institucijama pre rata na Kosovu, po sporazumima koje su institucije Kosova ratifikovale.

„Javni dug treba da se pažljivo povećava, dugoročno i Kosovo treba da se zadužuje za projekte kojim se obezbedjuje ekonomski razvoja i koji se mogu vratiti“, kazao je Hamza.

Po podacima u medjunarodnim medijima, zaduženost zemalja Balkana standardno raste.

Medju zemljama regiona najzaduženija je Hrvatska, sa više od 37 milijardi evra, a udeo duga u njenom BDP-u je dostigao 90 odsto.

Slijedi Srbija sa gotovo 25 milijardi duga koji čini 75,5 odsto BDP-a.

Crna Gora ima najmanji dug koji prelazi dve milijarde, ali sa relativno malom ekonomijom, udeo duga u BDP-u je veći od 45 odsto.

Bosna i Hercegovina sa javnim dugom od gotovo šest milijardi evra ima udeo duga u BDP-u od 42,2 odsto, dok 4,3 milijarde, koliko duguje Makedonija, iznose 47 odsto njenog bruto-domaćeg proizvoda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.