U trendu

Hamond: London bi mogao da sprovede nezavisan plan privrednog oporavka

Velika Britanija mogla bi da pokrene samostalni plan ekonomskog oporavka da bi ublažila negativno dejstvo odluke zemlje da izadje iz EU na britansku privredu, rekao je danas novi britanski ministar Finansija Filip Hamond.

On je naveo da će odredjena doza neizvesnosti trajati do kraja pregovora Londona i EU o izlasku Britanije iz tog bloka.

„Imamo opciju da budžetski odgovorimo, što ćemo raditi prema sopstvenom programu“, rekao je Hamond u Čengduu u Kini gde je danas završen sastanak ministara finansija i šefova centralnih banaka G20, grupe razvijenih zemalja sveta.

Sada raspoloživi statistički podaci dozvoliće Londonu da izvede odgovarajuće zakčljučke o potrebi plana za budžetski podsticaj, rekao je Hamond, koga je na mesto ministra finansija imenovala nova premijerka Tereza Mej.

On nije naveo o kakvim merama za povećanje javne potrošnje se konkretno radi. Rekao je da će svakako na jesen biti predstavljen novi budžetski okvir da bi se „dala jasnoća investitorima“.

Njegove najave o mogućem budžetskom podsticaju date su posle raznih alarmantnih saopštenja finansijskih institucija i grupa.

Kompanija Markit za finansijske analize objavila je u petak svoj pokazatelj ekonomskih aktivnosti, indeks nabavki u privredi za juli koji pokazuje najniži nivo od aprila 2009, što odražava masivno smanjenje privatne aktivnosti Velike Britanije.

Taj pokazatelj ukazuje na udarac na poverenje ekonomskih aktera zbog neizvesnosti koju je doneo rezultat referenduma, rekao je Hamond.

„Istini za volju, odredjena doza neizvesnosti trajaće do zaključenja pregovora sa EU“, rekao je Hamond.

London treba da odluči kada će aktivirati član 50 iz evropskih ugovora o izlasku iz EU, i pošto podnese taj zahtev pregovori treba da se završe u roku od dve godine što znači da bi Britanija mogla da izadje iz EU negde do 2019.

Hamond je rekao da čak i kad se pokrene taj član neizvesnost će trajati dok dve strane ne zaključe sporazum dve strane.

Zemlje G20 upozorile su danas na kraju skupa u Čengduu da Bregzt „jača neizvesnosti“ za svetsku privredu, ali su ipak navele da su spremne da odgovore na moguće finansijske posledice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.