U trendu

Hrvatska u krizi – preti li druga Grčka?

Najmlađa članica EU, Hrvatska je, pored Grčke, najveći povod za zabrinutost Unije, ocenjuje bečki dnevnik „Kronen cajtung“ ukazujući na krizu u Hrvatskoj.

List podseća da milion Austrijanca provodi svake godine letnji odmor na obalama Hrvatske, i Austrija je najveći strani investitor u toj balkanskoj zemlji.

„Kronen cajtung“ ukazuje da je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj 20 odsto, da je sprovedeno masovno slanje u prevremenu penziju bez smanjenja penzije, kako bi se zaustavio rast nezaposlenosti.

List navodi da je zaduženost Hrvatske oko 90 odsto BDP-a i da u toj zemlji birokratija i pravosuđe čine život preduzećima i investitorima često paklom.

Takođe, Hrvatska ima i najnižu stopu apsolvenata fakulteta u Evropi, i istovremeno prevelike poreze i troškove života, kao i privredu koja se nalazi već šest godina u recesiji, što u EU uspeva samo Grčka.

Zabrinutost Evropske komisije je time više nego opravdana, ocenjuje „Kronen cajtung koji dodaje da su neophodne reforme, ali koje se ne mogu očekivati od aktuelne vlade pošto se najkasnije u januaru održavaju parlamentarni izbori.

„Optimistična sam i ne verujem da će Hrvatske doživeti grčki scenario“, kazala je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prilikom posete Beču.

Ona je ocenila dobrim signalom što je privredni rast ponovo pozitivan.

„Oporavljamo se iako sporo“, naglasila je Grabar-Kitarović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.