U trendu

Idejni projekat za deo pruge Beograd-Budimpešta

Idejni projekat dela pruge Beograd-Budimpešta od Beograda do Stare Pazove trebalo bi da bude završen do kraja septembra, saopšteno je danas nakon trilateralnog sastanka Kine, Madjarske i Srbije u Beogradu.

Kako je saopštilo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, dogovoreno je i da razgovori o finalizaciji komercijalnog ugovora budu nastavljeni u oktobru.

Sastanku je predsedavala potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kinesku i madjarsku delegaciju predvodili su zamenik predsednika Nacionalne komisije za razvoj i reforme  Kine Vang Sjaotao i ministar spoljnih poslova i trgovine Madjarske i komesar madjarske vlade za bilateralne odnose sa Kinom Peter Sijarto.

Navodi se da je na sastanku postignut dalji napredak u realizaciji projekta brze pruge Beograd-Budimpešta.

„Tehničke radne grupe sve tri zemlje radile su na postizanju saglasnosti u vezi s tehničko-tehnološkim pitanjima koja su vezana za pruge velikih brzina, jer će ova pruga biti projektovana za brzine od 200 kilometara na sat“, piše u saopštenju.

Predstavnici Kine, Madjarske i Srbije veruju da će ugovori koji su neophodni za početak radova na izgradnji pruge Beograd-Budimpešta biti potpisani na Samitu 16 zemalja jugoistočne Evrope i Kine, koji će biti održan u Rigi, a kome će prisustvovati predsednici vlada sve tri zemlje.

Dogovoreno je i da sledeći sastanak trilateralne komisije bude održan u Budimpešti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.