U trendu

Ineksova žalba Vrhovnom sudu kosova

Beogradski Fond Ineks intereksport (Inex Inerexport) saopštio je danas da je od Vrhovnog suda u Prištini zatražio da poništi i u celosti stavi van snage konačnu odluku prištinske vlade o eksproprijaciji nepokretnosti u vlasništvu te frme na Brezovici.

U saopštenju se navodi da je žalba sudu podneta  23. oktobra i ističe da će Ineks upotrtrebiti sva pravna sredstva u Srbiji i inostranstvu kako bi zaustavio pravno nasilje Vlade u Prištini i sprečio nezakonitu uzurpaciju svoje imovine i prihoda koje ostvaruje i planira da ostvari daljim razvojem Ski centra „Brezovica“.

Podseća se da je prištinska vlada započela postupak eksproprijacije sa namerom da eksproprisano zemljište izda u zakup stranom investitoru na 99 godina.

„Postupak je započet tako što je prištinska vlada najpre pronašla stranog investitora, a zatim pokušava da nezakonito posluži njegovom interesu time što sprovodi postupak eksproprijacije bez presedana u savremenoj Evropi, tako što od preduzeća koje se bavi zimskim turizmom oduzme imovinu da bi je dala drugom preduzeću koje se bavi istom vrstom posla, za godišnju zakupninu u vrednosti manjeg stana u Beogradu“, navodi se u saopštenju Ineksa.

Pema Fondu Ineks intereksport, očigledno je da takva nezakonita eksproprijacija predstavlja najbrži i najpovoljniji način za zatvaranje komercijalnog dogovora sa stranim investitorom, na štetu preduzeća koje je stvorilo zimski turizam na Brezovici i u kontinuitetu ulaže na Brezovici i danas.

Kako se ističe, o svemu tome je Vrhovnom sudu privremenih institucija u Prištini dostavljena obimna dokumentacija, čime se, dodaje se, ponovo pruža šansa pokrajinskim vlastima da pokušaju da dokažu da pravo postoji na toj teritoriji.

Dodaje se da suprotno svim međunarodnim standardima na koje se pokrajinske vlasti deklarativno pozivaju, Ineks kao vlasnik imovine o samoj eksproprijaciji nije ni obavešten niti konsultovan, a eksproprijaciona naknada će navodno biti isplaćena nepostojećem preduzeću.

„Tim povodom je i vlasnik druge eksproprisane imovine, Javno preduzeće Skijališta Srbije iniciralo postupak pokretanja međunarodne arbitraže protiv prištinskih vlasti, koji je i pokrenut“, navodi se u saopštenju Fonda Ineks interekskport.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar