U trendu

Inspekcija u Srbiji nije utvrdila štetne organizme u breskvama

Fitosanitarna inspekcija Srbije nije utvrdila prisustvo štetnih organizama u breskvama koje su vraćene iz Rusije, rečeno je danas agenciji Beta u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije.

„U toku 2016. godine dve pošiljke svežih plodova breskve su vraćene zbog prisustva ‘breskvinog smotavca’ Grapholita molesta (sin. Cydia molesta), a koje su upućene iz Srbije u Rusiju. Fitosanitarni inspektori prilikom kontrole nisu utvrdili prisustvo navedenog štetnog organizma“, navode u Upravi za zaštitu bilja.

Kako su objasnili, svaka pošiljka koja se vraća u Srbiju podleže kontroli fitosanitarne inspekcije.

„Ako se ovom kontrolom utvrdi prisustvo štetnog organizma koji nema karantinski status za teritoriju Republike Srbije, pošiljka se pušta u promet ili se naredjuju adekvatne mere (na primer industrijska prerada). U slučaju da se nadje karantinski štetni organizam, naredjuju se mere uništavanja kompletne pošiljke pod kontrolom fitosanitarnog inspektora“, navode u toj upravi.

Dodaju i da je „breskvin smotavac“ (Grapholita molesta) insekt koji je prisutan na celoj teritoriji Srbije. Pored breskve kao glavnog domaćina, oštećuje i krušku, dunju, jabuku, kajsiju, šljivu. Na našem proizvodnom području zastupljena je na svim lokalitetima gajenja breskve, a prvi put je zabeležena 1947. godine.

U Srbiji, kako dodaju, spada u ekonomski štetne organizme dok na delu teritorije Ruske Federacije predstavlja karantinski štetni organizam čije je unošenje zabranjeno.

Ruska poljoprivredna inspekcija za Orlovsku i Kursku oblast nije propustila više od tri tone zaraženih breskvi iz Srbije, javili su lokalni ruski mediji. Navodi se da su u utorak, 19. jula ruski inspektori na granici Ukrajine i Rusije u plodovima našli tu opasnu štetočinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar