U trendu

Iran kupuje i 40 aviona od ATR-a

Iran će narednih dana realizovati ugovore za kupovinu 40 aviona od francuske kompanije ATR, najvećeg proizvodjača aviona za kraće relacije na turbopogon, saopštio je danas iranski zamenik ministra saobraćaja Asgar Fakrieh Kašan.

„Razgovarali smo o tome u Italiji i Francuskoj. Zvaničnici ATR-a treba da narednih dana dodju u Teheran, kako bi finalizirali dogovor“, rekao je Kašan.

Predsednik Irana Hasan Rohani je tokom svoje posete Francuskoj i Italiji potpisao ugovor za kupovinu 118 aviona Erbas, koji će biti isporučeni u narednih nekoliko godina.

Iranski mediji su preneli da je Kašan rekao da je vrednost ugovora za kupovinu aviona Erbas izmedju devet i deset milijardi evra, iako se ranije pominjala cifra od 25 milijardi evra.

U Teheranu je ranije saopšteno da je Iranu u narednih deset godina neophodno izmedju 400 i 500 aviona.

Francuski naftni gigant Petrol potpisao je ovih dana ugovor o kupovini od Teherana izmedju 150.000 i 200.000 barela nafte dnevno.

Osim toga, francuski proizvodjač automobila PSA (Pežo Sitroen) je ozvaničio povratak u Iran preko zajedničke kompanije Iran Hodro, preko koje se planira ulaganje od 400 miliona evra tokom pet godina. PSA se nada da će proizvoditi 200.000 vozila godišnje u Iranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.