U trendu

Isplati li se refinansiranje stambenih kredita?

Zbog sve nižih kamata na stambene kredite, mnogi građani su spremni da ih refinansiraju u svojoj ili u drugoj banci, prenose Večernje novosti.

Banke sada odobravaju stambene kredite bez obaveznog životnog osiguranja i naknade za godišnje administriranje kredita. Neke ne naplaćuju ni obradu kreditnog zahteva. Od države se očekuje da uvede olakšice za građane koji refinansiraju stambene zajmove, pre svega kod upisa hipoteke, osiguranja kod NKOSOK…

Do sada je postojao problem za one dužnike koji su uzeli zajam za kupovinu nekretnine pre 2011. godine, odnosno pre donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, da se upuste u ovaj poduhvat, jer je provizija za takozvanu prevremenu otplatu bila od dva do četiri odsto, što je na velike iznose stambenih zajmova bila ogromna svota koju treba izdvojiti.

Sada su banke odlučile da ih svedu na 0,5 do jedan odsto, što je za neke klijente i do četiri puta manje nego što je navedeno u ugovoru, pišu Večernje novosti.

To znači da je ova naknada za ostatak zajma od 46.000 evra po ugovoru 1.840 evra, ali banka sada naplati maksimalno 460 evra.

Na taj način bankari dolaze do novih klijenata ili zadržavaju stare da ostanu i nastave otplatu dugoročnih kredita, na kojima dobro zarađuju. Na svaki stambeni zajam, građanin praktično još jedan pokloni banci.

Sa novim nižim kamatama koje se kreću od 2,9 do četiri odsto, oni koji otplaćuju stambene pozajmice i koje su upola manje nego pre šest, sedam godina, moći će da smanje ukupan iznos duga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.