U trendu

Istorijska tužba vredna 100 milijardi evra

Pet najvećih evropskih proizvođača kamiona uskoro bi moglo da se suoči sa potencijalnom kaznom u visini od 100 milijardi evra nakon priznanja da su 14 godina radili kao kartel s ciljem nameštanja cena, javlja agencija Rojters.

Kompanija za upravljanje parnicama „Bentam Jurop“ je saopštila da će podržati pokretanje kolektivne tužbe u ime kupaca kamiona koji smatraju da su žrtve kartelskog udruživanja kompanija Volvo, Dajmler, Pakars, CNH indastrijal Iveko i Folksvagenovog MAN-a.

Evropski regulatorni organi su u julu kaznili četiri od pomenutih pet kompanija sa rekordnih 2,9 milijardi evra zbog nameštanja cena i prebacivanja na kupce troškova vezanih za poštovanje strožih ekoloških propisa.

Folksvagenov MAN je tada izbegao kaznu pošto je ukazao na neregularnosti, ali su svih pet kompanija priznale da se radile kao kartel od 1997. do 2011. godine.

Kompanija „Bentam Jurop“ procenjuje da je širom Evrope u tom periodu prodato deset miliona kamiona i da je cena svakog od njih precenjena za oko 10.500 evra, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar