U trendu

Izbegavanje bankrota: Detalji novog grčkog plana reformi

Prema novom planu grčkih reformi koji su njeni partneri iz evrozone pozdravili uz oprez, Atina u ovoj i idućoj godini predviđa fiskalne mere vredne 7,9 milijardi evra.

Grčka je predstavila novi plan reformi koji, prem oceni partneri iz evrozone, može da predstavlja osnovu za sporazum o otključavanju preostale tranše kredita pomoći koja je Atini neophodna da bi izbegla bankrot.

Grčki ministar privrede Jorgos Statakis rekao je juče za Bi-Bi-Si da veruje da će novi predlog Atine doneti dugo očekivani sporazum sa kreditorima, nakon dodatne tehničke dorade predloga.

Prema novom prelogu grčke vlade, prevremeno penzionisanje bilo bi postepeno ograničavano od 2016. do 2025, uz izuzetke u određenim kategorijama. Reč je o onima koji rade na teškim i opasnim poslovima i majkama sa invaliditetom, navodi Rojters.

Grčka će zadržati tri stope poreza na dodatu vrednost (PDV) od 23, 13 i šest odsto, u odnosu na zahtev kreditora da Atina uvede dve stope PDV-a od 11 i 23 odsto.

Solidarni porez za građane sa visokim prihodima (iznad 50.000 evra) će porasti, dok će za one sa prihodima ispod 30.000 evra biti snižen. Takođe se uvodi solidarni porez od osam odsto na primanja iznad 500.000 evra.

Novi porezi uključuju stopu od 12 odsto za kompanije čiji profit premašuje 500.000 evra, kao i porez na luksuz koji će se naplaćivati vlasnicima bazena, aviona, skupih automobila i privatnih jahti dužih od 10 metara.

Privatizacija će uključivati obavezu investitora da promovišu lokalnu ekonomiju, uz učešće javnih organa. Grčka neće privatizovati operatera elektroprenosnog sistema ADMIE, niti državno preduzeće za proizvodnju struje PPC, kao što su zahtevali kreditori.

Plate u javnom sektoru neće biti snižavane sa nivoa na kom se nalaze od kraja 2014, dok će vojni budžet biti umanjen za 200 miliona evra.

Primarni budžetski suficit bi u 2015. trebalo da iznosi jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, a u 2016. dva odsto, u odnosu na tri odnosno 4,5 odsto, kako je planirala prethodna grčka vlada. Atina u ovoj i idućoj godini planira fiskalne mere vredne 7,9 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.