U trendu

Izmene zakona dodatno će ograničiti konkurenciju

Komisija za zaštitu konkurencije je objavila da je nezadovoljna izmenama Zakona o komunalnim delatnostima koje je predložilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

U dopisu Komisije tom ministarstvu naglašen je značaj obezbeđivanja ravnopravnih uslova za sve učesnike na tržištu komunalnih usluga i upozoreno je da bi primenom predloženih rešenja postojala mogućnost za stvaranje monopola.

„Izražavamo zabrinutost zbog činjenice da se Ministarstvo opredelilo za rešenja koja će dodatno ograničiti mogućnosti za konkurenciju na tržištu komunalnih delatnosti“, navodi se u saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije i ukazuje da se „samo kroz nadmetanje konkurenata kvalitetom i cenom, može ostvariti ekonomski napredak i dobrobit društva, a naročito korist potrošača“.

U Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima navedeno je da odredjene delatnosti može obavljati samo javno komunalno preduzeće ili preduzeće sa većinskim učešćem javnog kapitala. Te delatnosti su snabdevanje vodom za piće, prečišćavanje i odvodjenje atmosferskih i otpadnih voda, proizvodnja i snabdevanje parom i toplom vodom.

Predloženo je da lokalna samouprava može poveriti poslove prečišćavanja otpadnih voda, odnosno proizvodnje tople vode ili pare i privrednom društvu koje poseduje višak kapaciteta, odnosno koje preuzme obavezu da izgradi odgovarajuće postrojenje, koje postaje tehničko-tehnološki deo jedinstvenog sistema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar