U trendu

Javna rasprava o zakonu o ozakonjenju objekata

Vlasnici stanova koji ne budu želeli da ih ozakone, plaćaće veći porez na imovinu, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović na početku javne rasprave o Nacrtu zakona o ozakonjenju nelegalnih objekata.

Mihajlovićeva je u Privrednoj komori Srbije rekla da će javna rasprava biti završena za 15 dana, a da bi predlog tog zakona trebalo da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije do kraja oktobra.

„Nač cilj je javni interes građana Srbije. Mi hoćemo da završimo s procesom ozakonjenja 1,5 miliona negalno izgrađenih objekata u Srbiji. Predlog nam je lak, jednostavan i jeftin“, rekla je ministarka.

Predloženim rešenjima u Nacrtu zakona o ozakonjenju objekata, za legalizaciju objekata bez građevinske dozvole potrebno je podneti izveštaj o zatečenom stanju objekta uz dokaz o pravu svojine i platiti taksu. Takse se kreću od 3.000 do 20.000 dinara za stambene objekte, odnosno od 50.000 ili dva miliona dinara za poslovne objekte, u zavisnosti od površine.

Mihajlovićeva je istakla da zakon mora da pokaže rezultat u narednih šest meseci i omogući da država Srbija konačno zna šta ima na svojoj teritoriji.

„Ili će objekat biti ozakonjen ili će se rušiti. Nećemo odustati od tog stava. Neće biti novog zakona ili produžetka rokova“, rekla je Mihajlovićeva.

Tokom rasprave je rečeno da se neće rušiti objekti samo u slučajevima kada vlasnik ne želi da legalizuje objekat koji ispunjava uslove za to, a rušenjem bi se ugrozili drugi objekti, kao na primer pojedini stanovi u zgradama. U tim slučajevima biće povećan porez na imovinu za takve objekte.

Predsednik PKS-a Marko Čadež rekao je da će rešavanje problema nelegalnih objekata u Srbiji, koji čine oko jedne trećine ukupnog broja objekata, omogućiti razvoj tržišta nekretnina i korišćenje potencijala koji nisu mogli da budu realizovani u uslovima urbanističkog haosa i divlje gradnje.

„Očekuju se pozitivni ekonomski efekti, i to ne samo za građane i firme već i za državu u celini“, rekao je Čadež.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.