U trendu

Javni poziv za PKB polovinom oktobra

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će javni poziv za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) biti objavljen polovinom oktobra. 
   
On je na forumu Beogradski investicioni dani rekao da je za PKB iz Padinske Skele zainteresovano 11 kupaca, od kojih je jedan investicioni fond koji je danas prisutan na forumu.

Mali je ranije izjavio da PKB nije profitabilno preduzeće i da duguje 60 miliona evra, i da se zato ide na privatizaciju, ali da se neće prodavati zemljište te firme, a da će prava oko 2.000 zaposlenih u tom preduzeću biti maksimalno zaštićena. 

Predstavnici Samostalnog i Nezavisnog sindikata PKB-a smatraju da se protiv PKB-a vodi negativna kampanja i iznose neistine da bi se opravdala najavljena prodaja.

Oni tvrde da nije tačno da PKB posluje s gubitkom, već da je 2014. dobit te kompanije bila 230 miliona dinara, iako iz gradskog budžeta korporacija nije dobila ni dinara.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ševarlić izjavio je ranije da je PKB najveća kompanija agrobiznisa u Evropi i da zato mora da bude pod posebnom pažnjom države i javnosti, kao i da se vidi šta je javni interes u prodaji te kompanije.
 
Prema njegovim rečima, ako bi se se PKB privatizovao na predloženi način, Srbija može da se oprosti od celokupne proizvodnje semena, kao i da bi se privatizacijom PKB-a zbog njegove veličine praktično onemogućio uticaj države na kreiranje agrarne politike, posebno za proizvodnju goveda i svinja. 

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević najavio je ranije da će u septembru biti raspisan javni poziv za kupovinu dela zemljišta PKB-a i da se prodaje deo poljoprivrednog zemljišta i stočni fond, a da je cilj te odluke poboljšanje proizvodnje u PKB-u, jer korporacija beleži minus iz meseca u mesec.

PKB iz Padinske Skele zauzima ukupno 30.000 hektara i obrađuje 22.000 hektara. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.