U trendu

Jeremić: Ispunjen uslov razdvajanja delatnosti u EPS-u

Reorganizacijom Elektroprivrede Srbije (EPS) u tri celine, ispunjen je zahtev Energetske zajednice da se delatnosti u ovoj kompaniji razdvoje, izjavio je danas direktor EPS snabdevanja Dragan Jeremić. 

„Potpuno smo jasno podelili prava, nadležnosti, ulogu EPS distribucije, EPS grupe i EPS snabdevanja (…) i to će doneti velike uštede“, rekao je Jeremić na skupu u Beogradu o korporativizaciji ovog javnog preduzeća u Medija centru UNS-a.

On je naveo da je to u Srbiji učinjeno bez propusta kakvih je bilo u EU, i kao primer naveo da češki ČEZ trenutno sprovodi projekat od 24 miliona evra da bi razdvojio pristup podacima koji koriste distribucija i snabdevanje, i time potpuno razdvojio aktivnosti ova dva sektora. 

Istakao je i da je zahvaljujući reformama u EPS-u naplata u 2015. drastično povećana, tako da je u prethodnih pet meseci dug EPS-u stabilan i iznosi oko 31 milijardu dinara, što je kako je rekao samo tri milijarde više nego na početku godine. 

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da je naplata sada oko 97 odsto, što je sedam procentnih poena više nego u istom periodu prošle godine, i dodao da je to ostareno naporima EPS-a uz podršku vlade, i da je preduzećima pristupano pojedinačno, prilagođenim rešenjima. 

Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da u naplati ostaje još da se reši problem firmi u restrukturiranju, i dodao da najvećih 15 dužnika EPS-u čini dve trećine duga.

Kao pokazatelj da je dosadašnja reforma ovog preduzeća uspešna, naveo je da je za prvih šest meseci umesto planiranog gubitka od 10 milijardi dinara ostvarena dobit od tri milijardi dinara, dok je zahvaljujući centralizaciji i većem nadzoru javnih nabavki samo u jednoj nabavci za sisteme za daljinsko očitavanje ostvarena ušteda od 32 miliona evra na dve godine.

Smanjenje broja direktora okarakterisao je kao istorijski korak, navodeći da je ukinut srednji menadžment, koji je bio postavljan političkim koalicionim sporazumima, pa je time postignuta i depolitizacija i efikasnija organizacija, jer su izvršni direktori sada odgovorni za ceo sektor. 

Izvrši direktor EPS-a za tehničke poslove proizvodnje energije Dragan Jovanović rekao je da je značajno što je uvedena strategija kao obavezujući dokument, na osnovu koje se definišu planovi na dve godine, što je od ključnog značaja za organizaciju proizvodnje. 

U velike izazove ubrojao je veliki udeo uglja od 70 odsto, što, kako je rekao, više nije u skladu sa trendovima u Evropi i potreban je prelazak na čistu proizvodnju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar