U trendu

Još nema zvaničnog obaveštenja iz Rusije o voću iz Srbije

Uprava za zaštitu bilja Srbije još nije dobila zvanično obaveštenje ruske Federalne službe za veterinarska i fitosanitarna pitanja da su proizvodi iz Srbije koji su se izvozili u Rusiju sadržali povećan sadržaj ostataka pesticida, nitrata i nitrita, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako navode, Fitosanitarna inspekcija već radi kontrole i do sada je uzeto oko 20 uzoraka trešanja i jagoda koje se trenutno izvoze u Rusiju i ni u jednom uzorku nije utvrdjeno da ima povećanog sadržaja ostataka pesticida.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije navode i da je voće i povrće koje se prodaje u registrovanim objektima na srpskom tržištu zdravstveno ispravno i bezbedno za konzumiranje i upotrebu.

Ruska poljoprivredna inspekcija Rosseljhoznadzor otkrila je pre nekoliko dana da deset odsto kontrolisanog uvoznog voća i povrća uvezenog u Rusiju sadrži nedozvoljene količine pesticida i nitrata, i da su ti proizvodi poreklom iz Srbije i Moldavije.

Uprava Rosseljhoznadzora za Moskvu, Moskovsku i Tulsku oblast navela je da je to rezultat majskih provera 1.068 obrazaca uvezenog voća i povrća.

Najveća nedozvoljena količina pesticida pronadjena je u isporukama jabuka iz Srbije i Moldavije u količini od 435,7 tona.

Najveća nedozvoljena količina nitrata pronadjena je u jagodama iz Srbije i Moldavije, ukupno 83,2 tone.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar