U trendu

Kako pametno kupovati preko Interneta? (1)

Došao je i taj dan, naš ljubimac više ne radi. Naime, televizor na koji smo navikli je završio svoj radni vek. Koliko god da nam je žao, toliko nas hvata i uzbuđenje jer imamo priliku da uzmemo nov model, onaj koji smo samo gledali kod prijatelja, rodbine i u trgovinama.

Postoje razne akcije, ponuda odličnih modela, onih ravnih, plazma, LCD, LED,.. ali proučavajući cene, došli smo do zaključka da su cene preko Internet prodavnica povoljnije od onih u radnjama. Nekome je prvi put da kupuje preko interneta. U tom slučaju treba se detaljno informisati i pametno iskoristiti sve prednosti Internet prodavnice.

Za početak, možemo na pretraživaču Google prikupiti informacije o nekim online prodavnicama, kakve su njihove ponude, cene, ocene drugih kupaca itd. Kada smo se odlučili za jednu radnju, možemo ići direktno na njihov sajt da se bliže upoznamo sa, između ostalog, i uslovima kupovine.

Svakako treba proveriti da li te prodavnice nude 14 dana bezuslovnog povratnog perioda. Da li imaju poštansku adresu? (Ukoliko je nemaju, sve to može biti jako sumnjivo) Koliko se isporuka robe naplaćuje? (Cena isporuke bi trebala da bude jasno naznačena, u suprotnom se može ispostaviti da će vas koštati i više nego što biste se nadali.)

Kada ste se odlučili za željeni proizvod, kupite ga tako što ćete jednim klikom da ga postavite u svoju korpu, koja je naznačena pored proizvoda. U daljem postupku, ostavićete svoje podatke, ime, adresu, broj telefona i e mail. Popunite one stavke koje ispred sebe imaju zvezdicu, tj one koje su isključivo vezane za kupovinu.

Ukoliko postoji mogućnost, izaberite prodavnice koje ne traže da platite unapred. Ako ste se ipak na to odlučili, najbolje je koristiti kreditnu karticu.

Pre svega, proverite tu prodavnicu detaljno pre nego što se odlučite nešto da kupite. Saslušajte mišljenja i iskustva drugih ljudi. Pitajte putem telefona, mejla ili uživo preko chata njihovog web sajta sve što vam nije jasno. Operateri su dužni da vam daju sve odgovore. Ako nešto ostane vama nejasno, možda je ipak bolje da svoju kupovinu odradite na nekom drugom mestu.

(Zaštita potrošača)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.