U trendu

Kako prepoznati krivotvorene igračke?

Verovatno ste čuli za krivotvorene luksuzne proizvode kao što su satovi, naočari za sunce, tašne i odeća. Ali, da li znate da se krivotvore i obični proizvodi, kao što su igračke? Za razliku od proizvođača originalnih igračaka, krivotvoritelji obično ne poštuju zdravstvene i bezbednosne propise. Zbog toga, krivotvorene igračke mogu biti veoma opasne po zdravlje i bezbednost vašeg deteta.

Zašto treba izbegavati kupovinu krivotvorenih igračaka?

Prilikom kupovine igračaka, možda nastojite da prođete što jeftinije, ali cena koju na kraju plaćate zbog kupovine krivotvorene igračke – može biti mnogo veća od cene originalnog proizvoda. Krivotvorene igračke se mogu brzo pokvariti ili čak postati neupotrebljive, jer se ne proizvode u skladu sa zdravstvenim i bezbednosnim standardima. Te igračke, jednostavno, nisu bezbedne za upotrebu. Njihove komponente mogu biti loše sastavljene, sitniji delovi mogu početi da otpadaju, predstavljajući opasnost za malu decu jer mogu dovesti do gušenja. Ustanovljeno je da su krivotvorene igračke premazane bojom koja sadrži veliku količinu otrova, kao što su olovo i hemikalije koje mogu izazvati rak ili čak smanjiti plodnost.

Krivotvorenu igračku možete prepoznati ako upotrebite zdrav razum i proverite 4 važna pokazatelja:

CENA Ako je cena igračke niža od njene uobičajene tržišne cene, moguće je da je igračka krivotvorena. Drugim rečima, ako vam se čini da ste proizvod kupili po neverovatno povoljnoj ceni, verovatno se s pravom čudite. Ako ne znate tržišnu cenu igračka koju tražite, uvek možete proveriti preko interneta, na vebsajtu proizvođača originalnog proizvoda, pre kupovine.

KVALITET PROIZVODA Kvalitet krivotvorenih igračaka je često lošiji od originalnih igračaka. Razne komponente krivotvorenih igračka mogu biti loše spojene ili ušivene, boja im se lako skida ili su napravljene od materijala čiji sastav nije naznačen.

MESTO Ako se igračka prodaje na alternativnom prodajnom mestu, na primer, kod nekog uličnog prodavca, postoji verovatnoća da je igračka krivotvorena. Zbog toga, da biste bili sigurni da kupujete originalan proizvod, kupujte samo kod legalnog trgovca ili u legalnom supermarketu ili prodavnici.

AMBALAŽA Da bi smanjili svoje troškove, krivotvoritelji često štede na ambalaži. Krivotvoritelji pokušavaju da imitiraju ambalažu brenda i proizvoda koje kopiraju, ali je ona često veoma lošeg kvaliteta. Pažljivo pregledajte kvalitet štampanih slika na kutiji.

Takođe, možete pogledati vebsajtove legalnih trgovaca da proverite da li kod njih možete naći takvu istu igračku u nekoj posebnoj ambalaži. Ako je nema, velika je verovatnoća da je igračka koju želite da kupite krivotvorena. Proizvođači krivotvorenih igračaka su često lica koja ne govore engleski jezik, tako da oznake na ambalaži obično sadrže pravopisne greške. Uvek pažljivo proverite da li na kutiji ima pravopisnih grešaka, a naročito u sitno štampanom tekstu. Takođe, obratite pažnju na bezbednosna upozorenja, jer mogu sadržati pravopisne greške ili čak biti izostavljena sa ambalaže. Na kraju, treba obratiti pažnju na kvalitet ambalaže. Kutije i ambalaža za krivotvorene igračke često su lošeg kvaliteta, a s obzirom na to da se sklapaju uglavnom ručno, lepak je nekvalitetan.

Ako ste uzeli u obzir sve gore navedene pokazatelje, ali i dalje niste sigurni da li je proizvod koji želite da kupite krivotvoren, možete kontaktirati proizvođača originalnog proizvoda ili potražiti informacije na njegovom vebsajtu. U svakom slučaju, nemojte da rizikujete!

(Zaštita Potrošača)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.