U trendu

Kakvu hranu jedu građani Srbije?

Hrana u Srbiji je zdrava, kvalitetna i bezbedna, a Srbija je u ovoj oblasti uskladila propise sa Evropskom unijom, poruka je sa skupa „Šta jedemo“ koji je održan u Beogradu.

Proizvodnja hrane, navode stručnjaci, jedini je deo domaće privrede već duže vreme beleži višak razmene, a bezbednost hrane je konkurentska prednost Srbije.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković poručila je da građani Srbije jedu kvalitetnu hranu, da inspekcije sprovode redovne kontrole kako bi garantovali ispravnost proizvoda, a naši proizvođači, kako navodi, u svet izvoze kvalitetne proizvode.

„Gradani Srbije mogu biti sigurni da jedu zdravu, kvalitetnu i bezbednu hranu, jer inspekcijske službe sprovode redovne kontrole u cilju garantovanja ispravnosti proizvoda. Takođe, naši proizvodači u svet izvoze kvalitetne i bezbedne proizvode. kontrole koje se sprovode na našem tržistu u skladu su sa evropskim“, rekla je Bošković.

Boško Gavović, generalni direktor sertifikacione kucje TMS, podsetio je da su najnovije procene da je izvozni potencijal Srbije u ovoj oblasti 10 milijardi dolara, a koristimo tri milijarde.

Domaće kompanije prepoznale su ovaj potencijal i sve više vode računa da kvalitet proizvoda bude dobar i zdravstveno ispravan.

Direktor proizvodnje u Karneksu Tamara Penjić rekla je da je toj kompaniji prioritet kvalitet i potrošači te da se zato velika pažnja poklanja poštovanju standarda u pogledu bezbednosti hrane.

Ona je kazala da ta kompanija ima zaokružen proces proizvodnje što kako je dodala, garantuje da se na tržiste izvoze kvalitetni i bezbedni proizvodi, a i propisi i standardi koji se primenjuju uskladeni su sa propisima EU.

Regionalna direktorka međunarodne organizacije Dunav Soja Marija Kalentih najavila je da će se za mesec dana na tržištu pojaviti prvi proizvodi sa oznakom Dunav soja, što znači da su oni dobijeni od zivotinja koje su hranjene isključivo domaćom ili evropskom sojom koja nije GMO.

„Tek nakon kontrole i sertifikacije svih učesnika u lancu, od njive do trpeze, krajnji proizvod može da nosi oznaku “hranjeno sojom kontrolisanog porekla i kvaliteta Dunav Soja“, objasnila je ona.

Šef grupe za kvalitet u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić izjavio je govoreći o organskoj hrani, da su uslovi za takvu vrstu proizvodnje u Srbiji dobri, ali da se mora raditi na edukaciji proizvodača i potražnji za tim proizvodima.

Kada je reč o regulativi, ona je u Srbiji u skladu sa standardima koji važe u EU, kazao je Raketić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.