U trendu

Kanalizacija za Sunčani breg, gradi se most kod Ade Huje

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je donela odluku da se radovi na projektovanju i izgradnji fekalne kanalizacije u naselju Sunčani breg povere grupi izvođača „Ingrap-Omni“ i „Saobraćajni institut CIP“. Rok za realizaciju celog posla je 360 dana, a očekuje se da radovi počnu sledeće godine, nakon projektovanja i pribavljanja neophodnih dozvola.

„Do sada smo uspeli da obezbedimo put do ovog naselja i javni prevoz, a uskoro počinjemo i sa izgradnjom kanalizacije. Time još jednom pokazujemo da za nas ne postoje građani prvog i drugog reda već da gradska vlast sve stanovnike posmatra na isti način i omogućava im iste uslove za život“, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Tokom posete Vesića i državnog sekretara u MUP-u Miroslava Miličkovića naselju Sunčani breg u januaru ove godine, kada je puštena u rad produžena autobuska linija 505, od naselja Miljakovačke staze do Sunčanog brega, gradski menadžer je obećao građanima da će biti izgrađena fekalna kanalizacija.

„Politika Grada Beograda prema rubnim naseljima promenila se u odnosu na prethodnu gradsku vlast sa ciljem da svi građani prestonice imaju uslove života dostojne 21. veku. Posle završenog tendera krenućemo sa izgradnjom kanalizacije jer je to gorući problem stanovnika ovog naselja koji su dugo bili zanemareni. Nažalost, u Beogradu i dalje postoje naselja koja nemaju ni kanalizaciju, ni javni prevoz, a nalaze se svega na desetak kilometara od centra grada“, rekao je Vesić i dodao da je ovo najbolji primer kako se polako stvari menjaju.

Gradski menadžer je najavio i pokretanje postupka za javnu nabavku idejnog projekta za izgradnju mosta na Dunavu, kod Ade Huje.

Procenjena vrednost radova iznosi 112,5 miliona dinara, od čega bi u 2016. godini bilo utrošeno 25 miliona, a tokom 2017. godine 87,5 miliona dinara.

„Most na Adi Huji predviđen je svim generalnim planovima u poslednjih 50 godina i mi želimo da počnemo sa njihovom realizacijom. On je od velike važnosti jer se nalazi na trasi spoljne magistralne tangente i trebalo bi da bude dugačak oko tri kilometra“, rekao je Vesić.

On je istakao da ta saobraćajnica ima zadatak da zaštiti staro jezgro Beograda od teretnog saobraćaja.

„Taj most bi na sebe preuzeo sav tranzitni saobraćaj sa Pančevačkog mosta čime bi se rasteretio sabraćaj ka levoj obali Dunava“, rekao je Vesić, naglasivši da je izrada idejnog projekta prvi korak ka realizaciji ovog značajnog projekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.